Въпроси § Отговори

По принцип Мара Подробната я засрамвам с изчерпателност, та не ме затрупват с въпроси, но ето все пак някои неща, за които може да сте се чудили :).

С какъв фотоапарат снимам
Canon 7D, почти дежурно с обектив Canon 24-70mm f/2.8. По-старите снимки са правени с Canon 50mm f/1.8. Мога гордо да отбележа, че скоро не съм се лакомила по обективи и, че е приятно разнообразие всичките ми спестявания да не отиват за изплащането на такъв! Снимам без светкавица, доскоро волю, ама вече и неволю, понеже спря да изскача при натискане на съответното копче.

Обработка на снимките
Не се увличам в обработката на снимките си - ако изобщо реша да правя такава, използвам Lightroom. Увеличавам малко контраста, намалям highlights и blacks и ако е необходимо увеличавам shadows. Накрая изострям изображението и това е цялата операция :). За направата на колажи използвам PhotoScape.

Какво уча
Екология и науки за околната среда в University of Edinburgh. Уча каквото съм искала да уча още от девети клас, макар тогава да си бях харесала само името на специалността, без да съм особено наясно със съдържанието. Сега съм втора година, остават ми още толкова. Работя в цветарски магазин, доброволец съм в местна гимназия като помощник-учител по биология. Ако сколасам да си напиша статията до вторник, ще съм и писател към студентския вестник The Triple Helix, вече втори семестър. Първата ми е статия беше за хранителния отпадък и последиците от него върху околната среда и обществото. Сега ще пиша за биомимиката :). Нека не ви звучи впечатляващо, защото само докато аз си напиша статията, някой мой колега ще участва в строежа на кладенец в Африка, ще публикува снимки на себе си заобиколен от жадни африканчета в фейсбук и ще напише трогателен разказ за това толкова невероятно преживяване, което напълно е променило неговия мироглед. 2 седмици по-късно ще се върне в западната реалност и ще продължи хич да не по-старому, плюс-минус едно впечатляващо CV. Лееко ме избива на цинизъм, като стане въпрос за такива програми, но понеже постоянно ни заливат с такива атрактивни приложения, вече съм си изградила мнение по въпроса. Информационните имейли, които получаваме, започват с "Искате ли да се забавлявате това лято и в същото време да обогатите своето CV?" По-надолу някъде се споменава трагедията на деня, ама само накратко, защото много повече се акцентира на всичките благини, които такова доброволчество, впрочем платено, ще ти донесе за в бъдеще. Вярвам, че има благородни организации, които са водени и от добри намерения, но има и такива, които са създадени, за да успокояват западняшкото чувство за вина. Организирани акции за отстраняване на проблеми, породени донякъде от начина на живот на участниците в тях, ми се струват лицемерни. Всичките тези програми са безумно скъпи и не мога да не се съмнявам каква част от таксата стига до своята кауза.

Градината и моето село
За моето село Тюркмен може да прочете тук и тук. Дворът на баба е декар и половина, повечето от които попадат в сянката на стари орехи. Често ще ме чуете да споменавам и "две трети от къща", това е защото къщата, както и дворът, са разделени между баба ми и нейния брат. В нашата част е и кладенеца, и външната тоалетна, та джакпот! Моят двор е 5 декара тръни малко над бабиното място. Надявам се някой ден земята между тях да е моя и да ги обединя.

За още информация може да се свържите с мен на avocet@abv.bg.

2 коментара: