вторник, 22 август 2017 г.

69 градуса и 35 минути на север


09.07.2017, Кикиктарук, Северна Канада.

Вятърът не е спрял вече цяла седмица – днес смени посоката си и вместо едвам да затварям вратата на дървената къща, в която сме отседнали по време на експедицията, сега едвам я отварям. Иначе всичко останало си е кажи-речи същото, поне на пръв поглед – винаги е светло, почти залезите (понеже слънцето така и не се скрива напълно) са дълги и красиви, а дните ни на терен се нижат ту бързо, ту бавно. Понякога работата ни спори, друг път по-малко – метеорологични условия, човешки характери, липса на комуникация със света отвъд острова, изобщо предпоставки за сложни ситуации бол. И все пак, в края на деня всичко е толкова тихо и спокойно. За секунди само, после свистенето на вятъра превзема всичко, но пак си е спокойно, по свой си шумен и ветровит начин. От ден на ден хълмовете стават все по-зелени, снегът се топи повсеместно, а в морето почти не останаха късове лед. Около малкото постройки на острова щъкат новоизлюпени дъждосвирци – в нормални условия оперението им се слива почти перфектно с тревата, сега мине се не мине и вятърът за секунда ги повдига и издава скривалището им. Някъде другаде вятърът навява шума и найлони, тук – дъждосвирци.



Скоро ще станат две седмици откакто пристигнахме на Кикиктарук, известен още като остров Хершел. Посрещнаха ни местните рейнджъри, орнитолог, заледено море, разцъфнали алпийски цветя, черни кайри (единствената колония на тези морски птици в западния Арктик) и много растения за изучаване – първо какви растения се срещат и в какво изобилие, после дата на първи отворен цвят, последно отвеяно венчелистче, нов растеж и подобни. Красиво е. Достатъчно красиво, че трудностите да си заслужават. Понеже тенденционно се спасявам в думи, ето ме и сега – мъглива вечер, чай, музика и думи, които тук само аз разбирам. Ех, човешките взаимноотношения! Спектакъл от недоразумения, несигурности, накърнени гордости и упорство все да сме прави. Идеална практика за това как да си избираме битките – повечето битки тук са дребнави или поне точно сега не си заслужават, та както никога, много неща си премълчавам. Уча се да приемам хората, които нямат никакво намерение да се променят, такива, каквито са. Вместо да натяквам аз колко съм права (а то това, впрочем, се случва),  гледам да създавам предпоставки за позитивни емоции за всички на острова. Мир да има. Поне привиден, аз иначе още си планирам революции наум, ама за по-нататък. Мечтая си за времето, когато ще имам своя научна група. Може би ще повторя същите грешки, със сигурност ще допусна и нови, но и заедно с грешките, пак може да е толкова хубаво! Заедно с грешките, които си признаваме, от които се вдъхновяваме да сме по-добри. Ще има и досадни, глупави грешки с последствия от различна степен, ама в крайна сметка, да сме живи и здрави, ще ги превъзмогнем.


Повечето учени, с които съм работила, обичат своята дисциплина и са безкрайно отдадени на работата си. „Резултати на всяка цена“ – ще работят до късно, ще провеждат своите проучвания в дъжд, студ и пек, ще разтягат границите на възможното, понякога с лекота и финес, друг път с натрапчиво упорство. Аз съм далеч не по-малко упорита или припряна; често са ми казвали, че не е хубаво да искам всичко на всяка цена (и ако може веднага). И все пак, колкото и да обичам екологията, академичната среда, работата на терен, презентациите и де що има нещо научно, за мен „резултати на всяка цена“ не си струва. За мен науката е колкото за откритията, статиите и графиките, толкова и за общността, която прави тези открития. Хората и техните чувства са важни в коя да е професионална сфера.


Довършвам тази публикация седмица след като я започнах – вместо вятър, сега има гъста мъгла и ех, да му се не види и мъглата, баш днес не ни беше нужна. Днес трябваше да пристигне ръководителката ни – очаквам идването й вече повече от месец. Полетът й се отложи един път. Втори път. Трети път. Най-накрая днес трябваше да дойде. Бях щастлива, понеже си свърших моята работа на терен рано и точно се бях върнала в къщата, когато чух самолета да кръжи. Чух самолета, ама така и не го видях – заради мъглата не успя да кацне. Повече от половин час пилотите се опитваха да кацнат, но мъглата така и не се разсея и самолетът се върна обратно. Вероятно утре ще опитат отново. Премеждията на научните експедиции на отдалечени арктически острови! Щастие е да работиш с човек, който обича работата си и който полага усилия да създаде задружен екип, в който всеки е ценен и изслушван. На Кикиктарук наистина е много красиво, но понякога е и самотно. А и природната красота понякога носи повече щастие, когато е споделена – когато има на кого да разкажеш за цветето, което си видял за първи път днес, когато има кой да сподели вълнението ти относно колко е пораснала арктическа върба номер ПС2 ХЕР SALARC3. Та в този ред на мисли, дано утре самолетът да кацне благополучно!

30 коментара:

  1. Прекрасна си! Благодаря ти, че споделяш късчета от живота си с непознати и така го правиш по-красив, земен и истински!

    Михаела

    ОтговорИзтриване
  2. Много ми е интересно да те чета. Доста често се връщам към първите ти публикации. Много е интересно да наблюдавам развитието ти и израстването ти във всеки един аспект. Искрено се радвам на възможностите, които отваряш пред себе си. Дерзай и продължавай все напред!

    ОтговорИзтриване
  3. Милото момиче! Така се радвам, че отново писа!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти, скъпа Гери!
    Дерзай момиче!

    ОтговорИзтриване
  5. Скъпа Гери. Ако планираш пътуване към други части на Канада, специално Торонто, считай се за поканена да бъдеш гост на нашето семейство. За мен ще бъде огромно удоволствие.todorinka@gmail.com

    ОтговорИзтриване
  6. Мила Гери,
    Преди няколко години открих блога ти и с голямо удоволствие го следя, въпреки че принадлежа към друго поколение. Такива хора като теб ми връщат вярата в човека!
    Днес реших да си прочета някои твои стари постове, защото за пръв път от много време насам имах свободни минути, но с изненада открих, че им няма снимките. По-точно снимките от постовете от преди ноември 2013 не се визуализират, даже и на профила ти За мен я няма едната снимка. А на мен са ми интересни, някакъв ъпдейт на Photobucket липсвал...
    Може ли да се оправи?
    А ти бъди все такава!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за милите думи! Да, и аз знам за снимките - photobucket преди беше безплатен, а сега е нещо от сорта на 400 долара на година, за да се виждат снимките - започнала съм да ги прехвърлям в друг сайт, така че скоро ще се върнат и в блога :).

      Поздрави,
      Гери

      Изтриване
    2. Благодаря ти и от името на други, които с удоволствие четат блога ти!
      А аз се извинявам, че писах от Анонимен, просто така ми беше по-лесно. Все пак да се представя, казвам се Галина и съм от Пазарджик, близо до родния ти Пловдив :-)
      Сега пиша от Гугъл профил.
      Поздрави и дерзай,
      Галя

      Изтриване
  7. БЛАГОДАРЯ за широките хоризонти,които ми разкриваш,за емоцията,за всичко!Мариана

    ОтговорИзтриване
  8. Гери, следя блога ти отдавна и реших да те проверя какво се случва с теб.
    Къде си, липсваш ни на всичките ти последователи. Отбий се поне да кажеш "Здравейте, добре съм. Летя по 819702938398318313 и греба от живота със пълни шепи" .
    Вярвам че си добре и щастлива.

    Поздрави,
    Веси

    ОтговорИзтриване
  9. Гери, и аз "проверявам" редовно - откакто се влюбих в тебе преди, може би, 7-8 години :)
    Липсват ми твоите пълни с цвят, вкус, аромат, слънце, душа, сърце, мъдрост и онова надсетивно, интуитивно, което не мога да изразя в думи...
    Вярвам, че си добре, слънчево момиче! Бъди здрава и щастлива!

    ОтговорИзтриване
  10. Да, доста хора се надяваме, че ще се "върнеш" :)

    ОтговорИзтриване
  11. И аз да се включа. Гери, измина една година от последния ти пост. Липсваш. Силно се надявам, че си заета с безброй по-интересни неща от писането в блога. А също така, надявам се да се включиш с последни новини. Прекрасна си. Толкова хора те обичат. Каквото и да се е случило през тази година, където и да си, сигурна съм че присъствието ти и духът ти озаряват пътя ти.

    ОтговорИзтриване
  12. Открих къде се "подвизава" Гери - https://gndaskalova.com/ и https://twitter.com/gndaskalova. Всичко е на английски, но това е настоящето й. Учи докторантура, доколкото разбрах е продължила в същия университет в Шотландия, и явно е доста заета. Пожелаваме й успех.

    ОтговорИзтриване


  13. Dear Customer, we present to you in our company all the ideal solutions necessary for cleaning work in its comprehensive and modern concept. The company also provides the best methods, tools and equipment for the cleaning process, through trained and qualified technical cadres to use all tools and equipment. We also distinguish that we have the best and lowest prices among the Eastern Region companies. In full, the company also provides all home services 24 hours a day to meet the largest number of our valued customers.

    شركة تنظيف منازل بالدمام
    شركة تنظيف منازل بالقطيف
    شركة تنظيف منازل بالجبيل
    شركة تنظيف بيوت بالخبر
    شركة تنظيف منازل بالخبر
    شركة تنظيف منازل براس تنورة
    شركة عزل اسطح بالدمام
    شركة تنظيف منازل ببقيق
    شركة تنظيف منازل بالدمام
    شركة تسليك مجارى بالخبر

    ОтговорИзтриване
  14. Здрастуйте, всі, я Адрік Вадим, який проживає в місті Курган, я хочу поділитися з вами всіма про те, як містер Бенджамін допоможе мені отримати кредит у розмірі 15 000 000,00 рублів, щоб почати свою доставку харчових напоїв після того, як я працюю Кілька готелів тут, в Кургані, просто щоб заробити на життя, але нещасливі, у мене все ще виникали труднощі з оплатою оренди, але я дякую Богу, що зараз я працюю самостійно, 5 працівників працюють на моїй опіці. Якщо ви шукаєте фінансову свободу, я радимо вам зв’язатися з паном Бенджаміном з цим електронним листом нижче та номером додатка. lfdsloans@outlook.com + 1-989-394-3740

    ОтговорИзтриване
  15. Много полезна публикация, открих я в Google, когато търсех неща за клинария и останах приятно изненадан! Поздравления и успех с развитието на блога! Ще се радваме, ако разгледате и нашият проект, за повече кликнете тук


    ОтговорИзтриване
  16. Media Foster is the best SEO company who is known for providing result-oriented white hat & best SEO services at Mohali for all businesses. if you need more information visit our website.
    김제출장샵
    김해출장샵
    밀양출장샵
    사천출장샵
    양산출장샵
    진주출장샵

    ОтговорИзтриване
  17. Congratulations on your article, it was very helpful and successful. f678afe98204fdca75ce8a84244239b6
    numara onay
    website kurma
    website kurma

    ОтговорИзтриване
  18. Thank you for your explanation, very good content. 12970fc93af86d439373d6d706b76da3
    altın dedektörü

    ОтговорИзтриване