сряда, 6 март 2013 г.

Сезонът на...

... лъскавите гумени домати, целофанените краставици и тиквички, и патладжани, и пъпеши, дини и ягоди. Изобщо сезонът на всичко! Лятото ряпа да яде. Хах, както са на изчезване сезоните, скоро буквално може ряпа да яде. Какво ти време на изобилие и урожай, не, зимата е новото лято. Ама мен лично ме побиват ледени тръпки от това лято.

Някои неща приемам много лично. Паля се, даже направо съм се ядосала. А аз трудно се ядосвам. Лятото ме излъгаха с над 500лв, аз въздъхнах, че не е грях на моята съвест и даже грам не се ядосах. Ама виж, разрежеш ли домат насред зима пред мен и направо сърцето ме заболява. 
Източник:http://phuturenews.com/2012/11/2021-attack-of-the-gm-tomatoes/

Онази страшната истината, за която повечето хора предпочитат да не мислят, защото "бъдещите поколения да му берат дерт/от мен нищо не зависи/ама аз ям само два домата, пък съседа вчера го видях да носи поне три", аз я гледам всеки ден лице в лице. Чета книги, слушам лекции и на живо, и онлайн, чета мненията и на учените, и на скептиците, и на учените, на които им е платено да се правят на скептици. Но точно на това най-много ни учат в университета - да подхождаме към всичко скептично, да гледаме мащабно цялата картина, а не да се съсредоточаваме само върху един факт, изолирайки всички останали. Точно затова не мога да кажа дали съм за или против атомните електроцентрали. С цялата си пристрастна емоционалност веднага бих се хвърлила против. Даже неуспешно се опитах да подкупя баща ми да гласува против на референфума, понеже аз нямаше как да гласувам. Сега се замислям, че не съм права. Разните ми зелени убеждения ми замъглиха ума и ама изобщо не подхождах "скептично". Не съм чела достатъчно по темата, а съм тръгнала да защитавам позиция. Да, сега пак клоня към против, но не отхвърлям всички останали факти, понеже мисля, че истината не се крие само в селектирани n на брой причини да не искаме АЕЦ. Та така, идеята ми беше, че нещата са сложни. Прост подход към сложни неща не ми звучи особено обещаващо. И всичко има толкова различни страни, дотолкова, че бих могла успешно да участвам в дебат за или против найлоновите торбички, ама да съм от страната, която ги подкрепя! А аз само като чуя шумоленето им и настръгвам. Редовно нося 2-3 кисели млека, хляб, кашкавал и още 2-3 продукта на ръце, понеже съм си забравила платнената чанта. И въпросът е принципен, за мен дали ще използвам една найлонова торбичка, или сто - все ще ме боли и няма да го направя. Но не е така просто, има и други факти. А как могат да се извъртат тези факти! Например, ако цяла една година поне пет пъти в седмицата използвате платнена пазарска чанта, въглеродните емисии, за които вие лично отговаряте, т.н. ваш отпечатък, ще намалее с ... толкова, колкото за продукцията на един чийзбургер. Което не означава, че ако утре ви се прияде чийзбургер, ама се откажете, можете цяла година да си шумолите по пътя от магазина към дома с чиста съвест. За мен означава, че просто не е достатъчно, нито пък е великото постижение, ако се придържаш само към чантите за многократна употреба, а в тях пренасяш материализацията на все същото консуматорско поведение. И като съм ви заговорила за чийзбургери, още един интересен факт, поне за мен. Велосипедист, набираш си енергия за карането на колелo чрез ядене на чийзбургери, отговаря за същото количество въглероден двуокис на километър, колкото човек, каращ икономична кола и превозващ още един пътник.

За едно нещо обаче трудно намирам онази, другата страна. Просто толкова лично го чувствам, че емоциите ми пречат, но ще се опитам да подходя по-научно, даже и цифри ще ви дам, понеже явно си нямам какво друго да правя, ами часове правех статистика на темите в готварския форум на Бг-мама! Ей така, за себе си. Може би ще излезе учен от мен все пак :) .

Главната тема под прицел беше "Ти какво сготви, снимай, покажи!". Де да знаеха те, че някъде в Единбург някой брои и отбелязва всеки път като покажат домат! Даже тези, които са извън фокус, тип "украса" на снимката, и тях хващам, просто не пропускам. Сега като се замисля, дано да е законно... Ако съм направила нещо нередно, моля да не ми се сърдите, всичко е с най-болезнени чувства, но и с дежурната ми вяра в бъдещето, доброто бъдеще.
Източник: http://www.japanfs.org/en/manga/pages/028575.html

През 2009 година през януари и февруари средно 11 процента, от всички публикуващи, показват на снимките си несезонни зеленчуци. Най-често се срещат домати, следвани от краставици и червени чушки наравно, тиквички и един патладжан. Тогава хората може би все още са се оплаквали от "гумените" домати, които ама изобщо не били вкусни. Мен ако питате, насред зима, ами не би и трябвало да са вкусни! Тези домати се отглеждат в оранжерии, където биват обилно торени и поливани, за да се стимулира плододаване по това време. Те не са събрали в себе си цялата енергия на слънцето, по-скоро солидна част от човешката простотия. Понеже природата може едно, ама ела да видиш, аз мога повече! За да се допълни мрачната картина, доматите биват обирани зелени, далеч преди да достигнат максимума на своите полезни съставки, после биват опаковани и тръгват на своя кръстоносен поход към потребителите. Когато консумирате несезонни, "хвъркати" зеленчуци от всякъде другаде, но не и България, заради апетита ви се отделят поне 10 пъти повече вредни емисии, отколкото ако се придържате към типичното на това време на годината.
Освен вредните емисии, може да се споменат и ерозията на почвата, поради неразумното й обработване, а също и българските фермири, чиято продукция трудно успява да конкурира супермаркета, в който има всичко. Даже ако се зачетете в някой етикет, наистина всичко има.
В темите на два пъти се показва лютеница и веднъж кьополу, за които аз предпочитам да вярвам, че са направени в края на лятото за зимнина.

През 2013 година хората вече явно са притръпнали към доматите, че нали сме солидарен народ, нека да подкрепяме икономиките на Испания, Гърция, Иран, Казахстан, изобщо мислим глобално ние! На нас ни е широко, а някъде някой българин не може да си продаде зелето и на него му е тясно, много тясно. Да не говорим, че дори култури, които съвсем спокойно могат да се отглеждат в България по това време, също се внасят. Чесън от китай? Че защо не, то Китай само в чинията не ми беше влезнал.
Цифрата вече е 37%. Няма лютеници и кьополу, но веднъж салата от моркови и зеле и пак веднъж от цвекло.
Забележка, при това доста съществена: това са процентите от всички снимки. Ако се махнат тортите и тестените изделия, резултатът е повече от двоен. А понеже вероятно не всеки счита салатата си за достойна за снимка и последвалото споделяне, реалната цифра направо скача до тавана.
Февруари месец около Св. Валентин все по-често се появяват ягоди. За един килограм сезонни ягоди от България се отделят 680 грама въглеродни емисии. За същото количество ягоди през зимата, долетели от кой знае къде, се отделят 7 килограма и 800 грама.

Следващата тема "жертва" беше тази за здравословното хранене. Редиците води шопската салата. Открито признавам своето незнание, но как точно салата от всички несезонни, бъкани с химия, зеленчуци накуп, е здравословна? Това тук даже не е ирония /макар, че много ми идва отвътре :)/, но наистина имам още много да уча, съвсем вероятно е да пропускам нещо, а аз искам да знам всички факти. Даже повече от месец отлагах тази публикация, за да съм прочела повече, а не да съм подвластна само на емоциите, но реших, че някакси не е същото да ви споделя тези си мисли насред жарко лято.
Сега се сетих, че ми е интересно с каква честота се появява тараторът през лятото и зимата. Нищо чудно вече да се яде по-често през студените месеци.

Искрено се надявам да не звуча прекалено остро или критикуващо, нито пък искам да изтъкна моята бездоматена зима. Просто това е нещо, което изключително ме вълнува, и често си задавам много въпроси. Затова исках да попитам и вас, ще ви бъда много благодарна, ако споделите какво наистина мислите. Дори и анонимно, просто наистина искам да разбера какво е общественото мнение. Искам да съм част от решението, а не проблема, а аз за да достигна до решение, имам нужда от истинските причини.

Не стига, че промяната на климата упорито работи към заличаването на сезоните, ами ние още отсега се правим, че ги няма. Може би много изкривена предвидливост. Къде отиде очарованието на всеки един сезон, зимата вече няма аромат на дъхави круши и дюли, тя е съвсем безароматна - понеже вносните ягоди на нищо не ухаят. Алчност и консуматорство, ама те моите сетива са изкривени. Странични ефекти на всичките ми лекции. Зимата за мен е къкреща супа, а не таратор. Искам някой ден да посрещам семейството си с топъл хляб и лютеница, с печени кореноплодни с мед и розмарин, сега като се замислих - печена тиква, ех, на мен и само тя ми стига. Не мисля, че е трудно през зимата да се готви със зимни зеленчуци, с консервирани или замразени летни. Все пак не едно или две поколения са оцелели съвсем успешно без краставици насред януари месец. Мисля, че някъде допускам грешки в доводите си или не ги представям достатъчно добре, понеже вкъщи също се купуват домати и краставици насред зима. С особен афинитет към чери доматите, понеже явно като са 3-4 лв за 250грама са по-привлекателни, отколкото когато са в килограми и безплатни. Тогава се разваляха в хладилника. Към вносните, обаче, отношението е по-друго, първо, че пара се е дала, а отделно това е и един вид утвърждаване на стандарт - купуваш си домати насред зима, защото можеш да си го позволиш. Пък другите да ги хрупат моркови. Семейството на леля ми също не пропуска доматите. Моят дежурен въпрос е дали наистина са вкусни. Тя каза, че точно сега са намерили едни ама много вкусни. Мен пак ме заболя, ей, който иска да ме засегне, да яде домат насред зима пред мен и на място мога да се разрева. Леля ми много добре знае какъв е вкусът на нашенските, селски домати. Узрели на слънце, гледани с любов. И все пак намира гумените алтернативи за вкусни. Пък макар и да ми е трудно да не съм предубедена, може и наистина да са вкусни. Но пък и да са, не е това идеята. Ох, абе мъча се, ама не мога да си го представя как така биха могли да са по-вкусни от моите.
Източник: http://messagesofkindness.wordpress.com/2011/05/23/message-6-food-matters/

Срам ме не от изборите на близките си, а от това, че аз не успявам да им повлияя. Отчитам го като поражение, но това е само първия рунд, аз не се давам лесно. Особено когато става въпрос за домати... очевидно. Ще намеря правилния начин да говоря на тези теми, ще предлагам зимни рецепти, ще бъда все по-образована... Сега вече минава полунощ, а на мен отвътре ми кипи и се чудя дали не прибързвам, дали не трябва още да чета, някакси не искам да сбъркам за нещо, което ми е толкова на сърце. Чудя се какъв е правилния подход, как да не дразня хората /брат ми и сестра ми само като чуят "Планетата..." и вече са ми затворили по скайп/... Но пък вярвам в опита и практиката, а това са все неща, с които бих искала някой ден да се занимавам професионално, а тогава лош опит няма. Даже в университета ни дават също толкова точки за привилен отговор, колкото и за грешен, стига да си обяснил къде е проблемът, защо си сгрешил и как може да се избегне това в бъдеще. Та каквото и да е мнението ви, моля ви да го споделите, аз ще си направя своя научен доклад, ще пролея една-две-повече сълзи и следващият път ще се справя по-добре.

Купувате ли ли несезонни зеленчуци, внесени от всякакви чуждестранни места? Ако да, защо? Липсва ли ви вкусът на лятото през зимата? Консервираните домати, доматения сок, лютеницата, кьополуто, туршията - сещате ли се за тях? Може би търсите разнообразие, не ви се ядат моркови и зеле цяла зима? Виждате ли храненето със сезонна, локална храна като лишаване? Изчезват ли според вас традиционните български ястия, за сметка на руколата, чери доматите и т.н.? С какво са по-привлекателни те? Не е ли по-добре с избора си, а това е най-голямата сила, която имаме, да подкрепим българското производство? Каквото и да споделите по темата, ще съм ви признателна. Благодаря!

53 коментара:

  1. Много ми харесва енергията, с която защитаваш убежденията си, а и се забавлявах искрено със статиската от темата, която също посещавам от време на време. Подготви се за много обидени и засегнати коментиращи :) .

    А сега на въпроса - купувам си домати и краставици през зимата. На твоето мнение съм относно качествата и вредността, която носят, но тъй като не ям месо, а и ограничавам въглехидратите, имам нужда от по-голямо разнообразие на зеленчуците, които консумирам. Не са ми кой знае колко вкусни, но имам нужда от тях, защото обожавам домати и явно съм склонна да се примиря с отгледаните на лампа в Холандия. Несезонни плодове не купувам, обаче, а тъй като живея в Германия имам достатъчно широк избор на местно производство, което също предпочитам да подкрепям. Използвам био козметика и органични препарати за почистване, старая се да си купувам дрехи от био памук и вещи, които имат печат Fair Trade. Wинаги нося платнена торбичка, още докато живеех в България и си навличах много озадачени погледи :) . Движа се почти само с колело, през цялата година, но и ям хамбургери от време на време в МакДоналдс. За готвене използвам замразени зеленчуци, смятам че имат по-добри качества от консервираните, особено ако са били замразени скоро след откъсването и на опаковката ми го гарантират. Купувам био житни култури, но това е, защото тук не са скъпи, в България не можех да си го позволя.

    Въпреки всички тези неща, не чувствам, че правя нещо кой знае какво, знам ли, може би ми се иска да има грандиозни промени в обществата, като цяло, а не се радвам само на изключенията...

    Живеем в свят, в който имаме огромен избор и не ни се налага пряко да се трудим за храната си - така както правиш ти в градината. Тогава човек, за съжаление не се замисля много, а просто пълни кошницата с идеално оформени червенки доматки, които нямат нищо общо с оригинала. А и доста хора вече не си спомнят какъв е вкуса на нещо, отгледано на слънце :) . С всички продукти е така, вниманието ни е притъпено, ще се изненадаш колко много хора използват маргарин, не просто заради ниската му цена, а защото по-приятно се маже на филийка, отколкото маслото. Същото е и с дрехите - ако все още си ги правехме сами, нямаше да купувам и хвърляме с такава лека ръка.

    Ако ти се иска да намериш лъч светлина в тунела, все пак не е ли по-добре несезонни плодове и зеленчуци, отколкото опаковани храни, в които няма нищо живо?

    И съвсем накрая, че се олях тотално, не трябва да пренебрегваме факта, че благодарение на култивирането на храните и на това, че не трябва да се тревожим непрестанно какво ще ядем довечера и дали реколтата ще е успешна, благодарение на появата на пшеницата също, светът е започнал да се развива стремглаво в много посоки. И хората имат повече време да измислят прекрасни неща, да създават, да пускат ума си да лети в безкрайни посоки. Е, много хора имат повече време да измислят и ужасни неща, но нека се опитаме да гледаме позитивно :) .

    Публикацията ти наистина ми повлия, с което можеш да се гордееш и смятам максимално да огранича консумацията на домати и краставици през зимата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за изчерпателния отговор! Аз наистина не искам никого да обидя, затова и толкова се колебаех за тази публикация, но реших, че в крайна сметка за мен е по-важно да чуя и другите гледни точки, защото може и аз някъде да греша.

      Една от съквартирантките ми е от Германия и ми разказваше колко се е изненадала от цените в Шотландия - свикнала е на по-евтино биопроизводство. И все пак - за мен в Единбург е по-евтино, отколкото в биомагазините в България. Аз ако трябваше да си купя биопрепарат за миене на чинии, нямаше да ми останат пари, за да си купя храна, която да сложа в чиниите и съответно после да ги мия. Добре, че имам касетки с домашен сапун, който настърган във вода и оставен да се разтвори върши чудесна работа. Но пак се хващам в предубеждения, понеже реално погледнато не съм чела нищо за домашния сапун, ползи, вреди, просто приемам, че домашното е най-доброто, а със сигурност има уловки и в тази идеология. Затова си признавам, че и аз греша, и аз се уча, но пък мисля, че заедно като, че ли бихме се справили по-добре, затова и написах публикацията.

      Да живееш по принципите на устойчивото развитие /нарочно не казвам "природосъобразно", защото аз имам леки проблеми с този термин, даже аз се дразня от неговото преекспониране, ако ще става въпрос за съобразяване, за мен то касае не просто природата, а нас самите и бъдещите поколения/ в България е трудно, скъпо, вероятно изисква повече време и енергия, докато се намери продукт, който отговаря на всичките изисквания. В София мисля, че е по-лесно, но за Пловдив, например, аз не съм фен на биомагазините. За мен са безумно скъпи и благодарение на тях, масово хората свързват биото с единствено по-висока цена. Да не говоря, че поне в Пловдив предлагат вносни зеленчуци дори и насред лято. Изобщо за мен е абсурдно, че добрата, истинска храна се е превърнала във въпрос на стандарт, когато всъщност е изконно право на всеки от нас.

      Същото момиче от Германия като теб ми казва, че не мисли, че прави кой знае какво, а всъщност тези теми я вълнуват, пазарува от хранителната кооперация на университета, купува си само дрехи втора употреба, като мен върви след останалите съквартирантки и изключва електроуредите, когато са оставени в режим на готовност. Нашата психика като, че ли все се стреми към още и още, някакси се омаловажават действията на един единствен индивид. Според мен и само един човек има достатъчно сила да доведе до промяна, с поведението си можеш да бъдеш пример, с думите си може да въздейства на роднините си, приятелите си. Но май това не е тема, която се обсъжда на маса? Особено като се има предвид какво вероятно е сервирано на нея.

      И аз съм се замисляла например за това колко се тачат старите български сортове зеленчуци, че и аз в кюпа. Но реално погледнато нито климата, нито земята, а най-вече България са същите като от преди 100 или повече години. Тези сортове вероятно няма да дадат същото производство сега, а по-малко. Ние конкретно нямаме проблем с растящо население, но може би скоро ще има нужда от нови сортове - по-издържливи на суша, високи температури или проливни дъждове. Развитие трябва да има, но пък Монсанто не е решение. Пермакултура, мулчиране, динамично земеделие, опциите са много и звучат толкова привлекателно, но дали са приложими повсеместно по Земята... Наскоро излезе проучване, че биоземеделието средно за период от 30 години дава повече от конвенционалното, по-издържливо е на промените в климата. И пак, звучи толкова хубаво, но за мен би било неразумно сляпо да се хвърлим в нещо, базирано на едно избрано проучване. Защото съм сигурна, че има и други, представящи различни мнения и според мен чак като се съберат най-големите привърженици на това движение с най-заклетите им опозиционери и работят заедно, тогава ще се роди истината.

      Благодаря ти отново и радостен и позитивен ден ти пожелавам,
      Гери

      Изтриване
  2. Здравей :)

    Вкъщи определено държим на качествената и естествена храна. Старая се да конусмирам сезонни плодове и зеленчуци. Друг е въпросът, че за някои се обърквам кога им е сезонът като ги има постоянно... Домати тази зима не съм купувала, ако ми трябват за някоя рецепта ползвам сушени и един път купих малка консерва. От една страна извънсезонните са по-малко вкусни (но и лятото вече все по-трудно намирам хубави домати и др.) От друга страна свързвам различните сезони с различни храни и така им се радвам повече, по-интересно ми е, чакам ги с нетърпение :) Плодове и зеленчуци пазарувам единствено от пазара и никога от супермаркетите. И там понякога зареждат вносни продукти, лошо е че няма етикети, но се старая да намирам сергии, които си личи че са на производители. Вносните продукти, които купувам май се ограничават до банани, лимони, авокадо, киноа, джинджифил. Рядко нещо друго.

    Та на твоите въпроси - за мен сезонната и локална храна не е лишаване. Да, понякога зимата си мисля за доматена или зелена салата, но си чакам лятото. То все едно зимата да си мечатя за плажа и хоп, при -15*С да тръгна към морето.

    Често се чудя на семейството ти как така оставят част от производството ти неизядено! Да ми падне на мен! :) Мечтая си някой ден за двор, където да си отгледам разни храни, би ми харесало :)

    Прекалих с писането, ама като поставяш такива теми :) Много интересна публикация, наистина :)

    Поздрави,
    Катя

    ОтговорИзтриване
  3. Убедена съм, че наистина ще излезе един добър учен от тебе! Като си помисля, че на твоите години изобщо не се замислях какво слагам в чинията си. То и студентството ни бе доста бедно.
    А на въпросите - не купувам засега домати и краставици основно по икономически причини- скъпички са. Същото е и с торбичките, като си помисля, че ще ми вземат 40 ст. за една в магазина и нарамвам многократната торба. Която обаче съм украсила с разни платнени цветя, за да е по-интересна.
    Интересни са ми разсъжденията ти за смисъла от тези икономии. За консервираните плодове и зеленчуци аз лично се колебая в мнението си - туршиите съдържат много сол, а пък в компотите като се замисли човек за захарта...Едно е безспорно - сезонните плодове са най-вкусни. Ще очаквам с интерес следващата ти публикация. А пък бг мама май е идеален обект за различни статистики и изводи. Много хубава, находчива идея!

    ОтговорИзтриване
  4. Иска ми се да напиша пространен отговор, но, уви, нямам толкова време, но пък за статистически нужди - ще се включа в дискусията :)
    За съжаление, купувам и несезонни плодове и зеленчуци, при това сравнително често - не ми се иска да го правя, но нямам особен избор. И аз като Алиа не ям месо и сериозно съм ограничила всички продукти от животински произход, така че, ако искам да имам поне малко разнообразие в храненето и да не ям само ядки, боб и леща, трябва да купувам такива. В града ни няма био-магазини, така че напълно съзнавам, че продуктите, които купувам, едва ли са толкова полезни, колкото ми се иска, но на този етап просто не виждам изход
    Явно съм на принципа на Алиа - "по-добре несезонни плодове и зеленчуци, отколкото опаковани храни, в които няма нищо живо".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тони, благодаря ти за отговора!
      С неяденето на месо и ограничаването на животински продукти вече си намалила своя въглероден отпечатък и то доста, например една пържола се явява на 25 банана, а една пържола ще те наяде веднъж, пък бананите дори и при най-настървеното ядене на банани, 5 дена ще те засищат. Та, както се казва, "сложно е" и са 992847 фактора, но мисля, че трябва да има информация за последствията от всички аспекти на живота, не само храната, за да преценят хората къде са склонни на компромис и къде може да променят нещо, без то по никакъв начин да не променя качеството им на живот.
      Аз сега чета една много интересна книга, How bad are bananas? The carbon footprint of everything и аз лично много се радвам, че си я купих, мисля, че е от книгите, които всяко домакинство трябва да прочете :). В името на информираните избори, пък ако ще и да са същите избори, като преди. Макар силно се съмнявам прочелите книгата да не променят поне една дреболия.

      Успешна нова седмица и много слънчеви емоции,
      Гери

      Изтриване
  5. Мила Гери, понякога просто сме изправени пред невъзможен избор. Живея вече доста години в Германия и мога да те уверя, че тук целогодошно зеленчуците са еднакво красиви и безвкусни. Заляти сме от оранжерийни холадски продукти, които не се различават по вкус и мирис, а само по цвят и фрома. Не пестим от храна, както повечето германци, търсим биопродукти, но и това което ни се предлага като испански полодове и зелечуци, уж расли на слънце, е пак същото. Единсвените вкусни полодове и зелечуци, които съм яла са от Южна Америка и Южна Африка. Това, което се отглежда в Германия е основно цвекло,рапица,фуражи. И мен ме боли за природата и търся винаги начин да я шадя, но искам децата да познават вкуса на плодовете. Дано вашето поколение успее да справи по-добре с тази дилема. Успех!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей, Гери.
    Стремя се да осигурявам за себе си и близките си здравословна храна. Стремя се да имам отговорно поведение към планетата ни и нейното бъдеще. Не успявам да правя кой знае какво, но се стремя. Продължавам да се информирам, да се уча, да се възпитавам. Като птичката от оная история, с капката вода в човка си, правя каквото мога.
    Понякога не правя всичко каквото мога. Чат-пат купувам домати. ;) (Извинявай! :))Всъщност, много рядко през зимата, но се е случвало.
    Аз съм вегетарианец, основно по етични причини и поведението ми, логично, е съобразено с това. През зимата ям- много, ама много зеле, моркови, целина, тиква, ряпа, картофи, карфиол, броколи, боб, грах, чушки... и така, де. Имаме малка градина, в която някои неща си отгледахме през лятото и се запасихме за зимата. Изсушихме чушки и домати, плодове и зелении също. Наляхме си доматен сок в шишета. Имаме и къща на село, от чийто запустял двор падна някоя и друга ябълка, дюля, орехи също, грозде- за вино и стафидки ;)
    Поддържам и топла връзка с един чичо-производител на пазара, в квартала, в който живея.
    Обичам да карам колело и го правя, но истината е, че най-често се придвижвам с колата.
    Козметика-напоследък, хептен натурална т.е. това, с което се мажа става и за ядене.:))
    Ами, това е. Дано "инфо-то ми" ти е полезно по някакъв начин. :)
    Поздрави от мен и успех!
    Лара

    ОтговорИзтриване
  7. Щеше да е много хубаво ако повече хора започнеха да разсъждават и наполовина като теб.

    Както съм казвала и друг път - не съм "земеделка" и уважавам такива хора, но както се развиват нещата - виждам се в близко бъдеще с някой и друг корен домати в градината, а вече имам насяти от майка марули и чесън.

    Много обичам домати и краставици, но зимата хапвам такава салата само ако сме навън (на заведение) и дори се хващам, че често си взимам зелена такава вместо доматите и краставиците. В общи линии - от около 2 години не правя грешката да си купя от тях зимата. За сметка на това преоткрихме печената тиква с мед.

    И да - благодарна съм на мама и баба за зимнината и за това, че мога да готвя с домашна (или почти домашна) зимнина...Друго си е бурканът с печени чушки и домати за миш- маш или пък домашната лютеница на филия...по възможност "селски" хляб... Даже тази година минахме и на селски пилета (жалко, че сигурно няма да имаме възможност да продължим така)...

    За дюлите не мога да кажа - така и не ги заобичах...но пък компота от праскови - мммммммм. И добре, че майка има познати по земеделските кооперации та да хапнем и по- хубави череши лятото...

    Не знам - аз мисля точно за обратното - за "бъдещите поколения", защото аз моето още не съм го направила и на 32 си мисля, че все още съм част от това бъдеще. И ми се иска децата да могат да ядат онези неща, които съм яла и аз...ама същите, а не пластмасови подобия...Като сиренето - след незнайно колко годишно търсене на такова, дето да ми хареса, преди година и половина най- накрая стигнах до там с пълна уста (с домати, краставици и сирене) да кажа - ееееее, те това е сиренето - като едно време...и сега си взимам само от него...

    То е ясно, че трябва да преглътнем малко "гадости" за целите на масовото производство, но не и да ядем САМО пестициди и какво ли още не под формата на добре изглеждащи зеленчуци. Дори и за целите на собственото производство понякога се налага я да ториш, я да пръскаш...но после макар и да не изглеждат като излязли от каталог, розовите домати ти се топят в устата...

    Дори наскоро си взех "био леща". Има разни сдружения тука в София (сигурно и другаде ги има де). Даже май всеки петък правят пазар, но не съм успяла до сега да отида...Не знам - понякога макар и не-земеделски настроена се чувствам много глупаво да си купувам зарзават от чужбина. Добре де - нали уж сме земеделска държава. Защо нашата продукция я изнасят навън, а на нас ни носят боклуци. Опитвам се да си обясня и защо няма такива "занаятчийски" пазари, като в чужбинско - веднъж в седмицата излизат хората и продават кой какво произвел...То за това започнахме да ходим на един "мол" тип неделен пазар, защото идват разни хорица с производството си - яйца, зеле, ябълки...абе - каквото има, та да си вземем и ние малко домашно производство (П.С. - живите зайци ги подминавам, че ако можеш - щях да си ги купя всичките с гушкави цели)

    Не знам - малко объркано стана...опитвам се до колкото мога да избягвам несезонни плодове и зеленчуци, но не винаги мога да съм убедена в това колко са "домашни" или пък сезонни нещата. Да - има я опцията с БИО магазините, обаче там всичко е доста по- скъпо. Обаче ако имам деца...сигурно ще се замисля за по- честото им посещение. И така - може би всичко е въпрос И на възпитание (колкото и да ме е срам - още не мога да свикна да ходя с платняна торба и се успокоявам с факта, че ползвам разградими такива)

    И да - определено ще станеш учен и то добър...Само като погледнеш назад - разликата в постовете ти е очебийна - вече не само обичаш земята, но и я разбираш по- добре и осъзнаваш кое е добро за нея! Май това е най- важното! Успех!

    ОтговорИзтриване
  8. Здрасти, Гери!

    Много ми хареса темата, която си засегнала в поста си днес, харесва ми и енергията ти, и пламенното ти отношение, и аргументите ти, и най-вече това, че зад всяка твоя дума стоят много дни работа в истинска градина, с истински вкус на зеленчуците в нея.

    И понеже темата ти ми звучи като въпрос, ще си позволя да кажа и моето мнение. Защо през зимата ядем вносни зеленчуци и купешки консерви, а през лятото оставяме всичко прясно да се развали и въобще не го жадуваме? Защото ни мързи. Да, мързи ни. Тези, дето имаме село, ни мързи да копаем доматите там, щото сергията е на една крачка от нас. Мързи ни да затваряме консерви, "щото е селско", мързи ни да сушим плодове, защото не става бързо, мързи ни да се научим да ядем плодове и домашни сладка без много захар, за сметка на глюкозо-фруктозните привлекателни мармалади от магазините. За това вина имат и родителите ни, които са ни карали да им помагаме в консервиране на тонове буркани през детството, които после сме яли "по празници" само.

    Най-хубавият период от живота ми, откъм ядене, започна преди три години, когато вече сама си консервирах зеленчуци, преоткрих бабите по пазара с малките столчета и започнах да превивам гръб над бабината градина. Жалко е, че животът вече е устроен така, че да няма бабини градини и дворове из столицата, в които освен красивата американска морава, да се отглеждат и домашни зеленчуци. Не обвинявам никой за това, че оставя по-големи въглеродни отпечатъци, но ми е мъчно, че всички сме толкова далече от нормалното хранене с истински продукти. Като се заговорихме за въглероден отпечатък, ме е страх да помисля колко по-голяма пък е темата за опаковките. В магазина всяка ядка е в отделна платмасова кутийка, а майките ни си ги събират всичките "за зестра". И трупаме боклуци, и правим боклуци, и няма скоро да се оправи нищо, защото по-евтино излиза да опаковаш всяко фъстъче в отделно найлонче, отколкото да плащаш заплати на много хора, които да ти отсипват от една огромна купчина с фъстъци примерно.

    И аз забравям често платнената чанта, макар че ми е толкова по-удобна от найлоновите ужасии. Обаче те са навсякъде и ако ме е домързяло да се подготвя - те винаги са насреща. Въобще, всичко опира до удобството и мързела. Ако те бяха по-малко, друго щяхме да ядем и по друг начин щяхме да цапаме.

    Не спирай да се възмущаваш!

    ОтговорИзтриване
  9. Гери, като човек, който чака да стане петък, да запали колата и да "излети" на около 100 км. от София, за да покрие с найлон оранжерията в двора на селската ми къща, мога да кажа само- всичко което ти си написала, го брой за казано все едно от мен. Дай ми през лятото да си ръчкам в градината на село- най-големият релакс е това! А за доматите през зимата-не, благодаря, аз пластмаса не ям :)Поздрави! Милена

    ОтговорИзтриване
  10. И аз да дам своя отговор. Избягваме да купуваме несезонни зеленчуци. Правим си по малко кисело зеле и по малко туршийки, купуваме зеле, моркови и тази година открихме вкусния алабаш. Не харесвам гумените зеленчуци. Не знам, ако трябва да съм съвсем честна, ако бяха вкусни като сезонните, може би по-често щях да купувам и от тях, но пак ще ме възпира фактът че са расли в изкуствени условия. Поздравления за сериозната и аргументирана тема, Авосет. От теб ще излезе учен :)

    ОтговорИзтриване
  11. zdr.Geri mnogo ti e hubava temata,hem mi e hubavo kato 4eta,hem tajno.Az jivea v ispania deset godini i ot 10 godini ne qm domati tuk,a samo kato se pribera na selo za 1 meses v balgaria.Prez tozi meses se opitvam da navaksam,zakusvam smokini -ama po tseli kofi,obed salata domati-ama cupata e ogromna i se qde s lajitsa,a kartofite,koito parji maika mi desata i maja mi[koito e ispanets]se nosqt legendi,kolko sa vkusni.Moite nabludenia Geri sa ,4e horata ne samo sa zabravili fkusa na istinskite zelenchutsi,no az imam poznati,koito i ne znaqt kak da si gi prigotvqt i za tova otivat kam polufabrikatite.Ama nai se qdosvam da vidq kak kupuvat narqzanata salata,zastoto ne zanaqt ili ne iskat da si izmiqt marulqta i taka s oste mnogo nesta.Az kupuvam samo sezonni plodove i zelenchutsi i se opitvam da predlagam na moite priqteli,kogato idvat na gosti moite idei za konsumiraneto im.V kuhnqta mi nikoga ne lipsva praz,morkovi,zele i vsi4ki rodnini na zeleto,a plodovete sa osnovno qbalki i portokali[ot valensia].Mechtata mi e i az edin den da si imam kasta i gradina,zastoto saksiite na balkona sa malko za golemite mi jelania za sobstveno priizvodstvo na zelenchutsi...Blagodarq ,4e te ima Geri...P.S.izvinime nqmam kirilitsa na komp.

    ОтговорИзтриване
  12. Имам личен поглед върху нещата и определено подкрепям консумирането на сезонна и домашно приготвена храна. Но не може да се отрече, че понякога се налага и обратното, което не е особено приемливо.
    Подкрепям те за всяка подобна инициатива. Дали заради младежкия порив, дали заради самия характер, човек трябва да изказва смело мнението си.
    Поздрави, адашке!

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей!...........Такива сме си ние пловдивчанките:лесно запалими-традиционалиски:))
    Много ти се радвам на перото!
    А сега относно темата,те всъщност са много,но да започна от тук:у дома обичаме и кьополуто,и лютеницата и за това ги приготвяме всяка есен.
    Няма нищо по-хубаво от салата ,приготвена от буркан беленидомати,настнен кромид,олио и наронено сиренце......и една малка ракийка:)))Кой може да замени момента,в който гледам децата си как обират тавата,в която е печена лютеницата,с комат хляб?!!
    Съгласна съм ,че ароматът от бабината попска круша ми липсва!!!Съгласна съм и в това,че безароматието на плодовете и зеленчуците от щандовите ми развалиха обонянието!!!!!!!!!!
    През последните 4-5 години пътувам често в регионите на Варна и Добрич и се радвам като дете на разорания чернозем......Тук при нас в Тракия,запустели ниви-бол!Бол-бол та чак боли!........Еми за това гръцкото,испанското,урогвайското .....ще се продав ,защото нашето го няма!
    Тъжно,но факт!

    ОтговорИзтриване
  14. Привет, Гери! Невероятна си.
    Прекалено много неща ми се иска да кажа извън темата, само защото пиша за първи път, а в главата имам толкова много мисли, които ми се иска да споделя още от първата твоя публикация, която прочетох... Ще си запазя правото за евентуален личен разговор ;)
    От както се помня искам всичко да си ми е домашно, да е направено от мен, да е "пипнато" от човешка ръка.
    Не съм вегетарианка, не мисля за вредните емисии, не виждам зеленчуците в супермакетите като опаковани пестициди.
    Обаче.
    Винаги съм следвала интуицията - от както се помня износвам чужди дрехи (дали от роднини, дали от магазини за втора ръка, няма значение) и никога не ми е пречило, предпочитам некръглите и смачкани домати (не мога и аз да не спомена Доматите), обичам туршийка, сланинка, ракийка, ама домашнички, ако може, найлоновите торбички ме дразнят, защото са излишни и само заемат място у дома, а сърце не ми дава да ги изхвърля здрави и чисти. Газирани напитки и натурални сокове не пия. Всичко това е било и е, защото така го чувствам. Не разбирам консуматорското мислене и не го приемам. Не приемам и биомаркетите, поне в България, защото тук все още има как да се намери нормална храна, без да се пълни джоба на някой предприемчив бизнесмен.
    За доматите (и краставички и др зеленчуци)...обожавам домати, но зимата не ми се яде салата от пресни такива, дояде ли ми се, си отварям буркан зимнина, нарязвам кромид лук и си хапвам. Не се сещам за тиква, но ще си взема бележка :)
    Предпочитам да се движа с колело в София.
    Големите вериги за бързо хранене никога не съм ги долюбвала.
    И те така.
    Не обичам да мисля, но обичам да чувствам. Слушам тялото си. То знае най-добре.
    Много добре си написала за природосъобразния живот... Не разбирам хората и техния криворазбран здравословен живот - супички на Маги, салата в найлонче, плодове, на които трудно им се запомнят имената, фитнес събота и неделя, вместо разходка и игра с децата и т.н.

    Още много размисли и страсти има в мен, но ще спра до тук.
    Безкрайно съм щастлива, че открих това местенце.
    Много усмивки и положителни емоции ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей :),
      Благодаря ти за добрите думи! Знаеш ли, това което ми казваш, потвърждава и едни мои мисли. Ако е осъществена емоционална връзка със земята и животът, който струи от нея, тези неща си идват точно от една вътрешна интуиция. И аз познавам хора, които живеят максимално устойчиво за своите възможности, но изобщо не се замислят за такива теми, нито пък слагат етикети на начина си на живот, те просто така се чувстват най-добре. За мен е много интересно как хората, които търсят хармония и баланс в живот, пълен с емоции и чувства наместо предмети, несъзнателно тръгват по тази пътека, искат да се "очистят" от всичко вредно, било то храни, мръсен въздух или песимистични хора.

      Обратно пък, сега работя по проект за общественото възприемане на промяната в климата. Анкетирахме случайни хора и за моя изненада повечето се оказа изключително начетени, знаеха много по темата. Вярват, че се случва, че трябва да се вземат мерки, но не правят нищо. Точно защото при тях има само едно рационализиране, без да е установена емоционална връзка. Те разбират проблема, но не го чувстват.

      Ех, ако повече хора слушаха тялото си... Проблемът е, че с времето се изграждат силни навици, които замъгляват съзнанието. Организмът буквално се програмира да иска вредното, то си е чиста зависимост. Мен лично много ме плашат такива неща и съм си казала, че ако ще завися от нещо, то определено не искам да е от цигари, алкохол, изкуствени подсладители и пр. Просто не мога да си представя нещо толкова повърхностно да ме контролира и да диктува поведението и мислите ми. Е, аз това така съм го усетила за себе си, други може да са по-силни и устойчиви.

      Много слънчеви емоции и чувства и от мен,
      Гери

      Изтриване
    2. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    3. :)
      След като написах горното, се замислих, че звучи прекалено "чисто", но беше късно и реших да допълня на бодра (и трезва) глава.
      Определено моят живот е много "по-нечист" от твоя. (Единствено тази думичка ми изкача в съзнанието за теб, ти си един почти нереален, чист човек и се надявам да разбираш смисъла, който влагам).
      Та, конкретно за зависимостите, които споменаваш - ами, пуша си, пийвам си, понякога дори прекалявам. Но какво да се прави, обичам да си угаждам. Въпреки това и там се опитвам да си слушам тялото, а колко успявам е друга тема. Не ми се иска да дискутирам цигарите тук, но все още не съм убедена, че са толкова вредни.
      А по темата, случва ми се да ям несезонни плодове и зеленчуци - има ли, яде ли ми се, хапвам си. Но рядко купувам. Въпросът е, че не обичам да се лишавам и когато ми потекът лигите за нещо, не се замислям, а си го вземам. И така :)
      ПП: Зарадва ме много с отговора си.
      До скоро писане

      Изтриване
  15. Превет и поздравления за блога!

    Днес ще обядвам лютеница с маслини - първото българско,едросмляно с препечените кожички на чушките, второто - гръцко. Не ям чери, краставици и т.н. през зимата, защото все още има сезони в моя собствен организъм, въпреки че в природата всичко вече е смесено. Сега ям туршия за гарнитура, но следващия месец ще търся нещо свежо. Обичам ръчното консервиране, защото е традиционно и емоционално, т.е. вкусно. Не ям много и затова държа да ми е вкусно.

    П.П. Нямам си свое село, така че влагодаря, че разказваш с толкова обич за твоето. Моля те, наснимай го хубаво, когато ти е възможно. :))))

    ОтговорИзтриване
  16. Здравей!
    Изследване в бг-мамата не е представително. Ако ще ставаш учЕн, търси представителност :)
    Караме на кисели краставици (да е жива и здрава свеки да гледа, аз само консервирам), домати на парчета, консервирани, мъжа ми реже лук и слага зехтин и това му е любимата салата. И туршии.
    Пием само компоти. От грозде, праскови, джанки, малини, ягоди, ябълки и круши - това от двора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добро утро :),
      Какво имащ предвид под "представителност", понеже не съм сигурна, че те разбирам, а искам всичко да ми е ясно :). Не бих казала, че моето е изследване, просто наблюдения върху място, което позволява някакъв поглед върху храната, която консумираме. Е, ако всеки показваше всяко ястие за закуска, обяд и вечеря, щеше да е много по-обективно. Друг въпрос, че който пише там, вероятно има изградено някакво отношение към храната и не се храни с пълни боклуци.
      И аз много харесвам консервирани домати с лук, ех, сега направо ми домъчня, понеже моите буркани си стоят в избата на село, но скоро ще се прибера и ще ги оползотворя :).
      Напоследък се замислям за компотите, аз ги правя с два пъти по-малко захар, отколкото се иска в рецептата, но пак слагам бяла захар. Това лято може да пробвам с нерафинирана захар или кафява захар... Ти как правиш своите :)?

      Лек и приятен ден,
      Гери

      Изтриване
    2. Много се извинявам за едномесечното забавяне,а и нямам оправдание ;)
      Под "представителност" на изследваната група се разбира извадката от различни хора (в случая) и до колко тази извадка е умален модел на групата, която се изследва. Примерно имаш за цел да изледваш навиците на хранене на хора от дадена възрастова група или дадено населено място. За анкетиране трябва да се направи извадка, в която да има представители на възможно най-много подтипове, които са характерни за целевата група. Трябва да обхванеш хора, живеещи и в големи и в малки населени места, с различни доходи, дали мама си стои вкъщи или ходи на работа и пр. показатели, които имат влияние върху начина на хранене. При мен особено последното, оказва влияние върху храненето в моята фамилия :)
      Всъщност в учебниците по социология и как се правят подобни проучвания се описани тез работи.

      Компотите ги правя с бяла захар, с кафява не съм пробвала, пък и нейната цена не ме устройва.

      Изтриване
  17. Eh ,Geri Edno vreme moijat djado nikoga ne ni razreshavashe da otvorim burkan ljutenica prez ljatoto ili kompot .Te s e sahranjavaha za dalgata i studena zima,kogato njamashe presni plodove i zelencuci.Samo ,kogato baba prigotvjashe ljutenicata prez ljatoto nosehme debelite filii hljab "Bjal" ili "Dobrudza"- imashe osnovno tezi 2 vida v hlebarnicata na nashta ulica.Kato razkazvah na sina mi ,che marmalad i sladka se otvarjaha samo v studenite zimni meseci ,toi ostana mnogo uchuden i sas zjapnala usta .Navremeto prez ljatoto imashe sochni balgarski dini,koito djado skladirashe vuv "vodomera" ,na hladno;cheresha s vkusni chereshi v gradinata i mnogo malini ,ot koito baba prigotvjashe prekrasen malinov sirop s rubinen cvjat i neverojaten ,platen vkus,zapechatan v stakleni shisheta -pak za zimata .Togava njamashe plastmasovi butilki.Na zakuska prisastvashe vinagi maslo -njamashe margarin i kiselo mljako -v stakleni burkancheta.Predpochitam i sega da pazaruvam hranitelni produkti opakovani po tozi nachin ,no znaesh che povecheto neshta s e sahranjavat v plastamasa i ne mozem da go izbegnem.Radvam s e che pishesh taka razumno!Kuraz! Stella

    ОтговорИзтриване
  18. Гери, сякаш си ми прочела в главата....

    И знаеш ли- тая мода е въведена от "любимите" ми ресторанти, които не смятат, че е нередно целогодишно да предлагат шопска, зелена и морковена салата.
    Иди-дойди да замразиш чушки печени и после да правиш лютика.
    И аз не одобрявам тея масови лакомии за домати, при положение, че са ужасни! И хората го признават, ама на....не им се ядяло зеле, много хвърли кат се реже, пък и домата си е домат!

    Това е като да ядеш банани лятото! Също толкова извратено!
    И повярвай...толкова са свикнали хората с това "разнообразие" по магазините, че не знам дали се сещат как се прави салата през зимата. То цвекло, то зеле, то туршия... даже магданоз нямаше на масата като бях малка през зимата. Имаше по малко, ама замразен- за боба.
    Но, Гери, аз мисля, че цялата тая работа с глобализацията и с "дай да внасяме дини зимата, че хората им се яде" е безумна и за съжаление...се подхранва от нас, хората.
    Аз си признавам- купувам магданоз зимъска, че обичам. И зелена салата таз зима взех вече 4-5 пъти. Ама някак домати, чушки, тиквички..не ги ща :(

    Поздрави и целувки!
    ПС: знаеш ли кои са английските зеленчуци, които могат да се ядат по това време в UK? Щото по спомен те имат всичко и по много и винаги, ама даже не знам кое може да вирвее при тях :(

    ОтговорИзтриване
  19. Мислех, че не са останали хора като мен :)
    Продължавам да си правя зимнината в двора на баба (за съжаление вече с купени от пазара зеленчуци, но пък поне през сезона); да замразявам печени чушки, копър и магданоз за през зимата и да пълня семейния фризер със "зелении" :)
    Домати, краставици и таратор през зимата май само по заведенията от време не време ям. Имат си време и те.
    Дюлите не са моя плод, но пък ябълки и круши - о, да! Купувам цитроси и банани през зимата, защото децата ги обичат (добре де и аз ;).
    Печена тиква с мед и орехи е чудесен десерт през зимата!
    А пък домашното мляко и сирене, те са си съвсем друга тема - от както намерихме производител, който живее съвсем близо до нашия дом сме му редовни клиенти.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  20. Много интересна тема, поздравления! :-)
    Като цяло много не си падам по несезонните зеленчуци, макар че понякога се случва да купувам. Тази зима на съвестта ми тежат два домата и две краставици. :-)
    Много обичам сезоните и промените, свързани с тях, и ми харесва всеки сезон да е свързан със съответните си зеленчуци и плодове. И хич не е вярно, че през зимата няма разнообразие – може да не е баш като през лятото, но нали заради това е Зима! Обожавам цвеклото, репите, тиквата, зелето, морковите, праза...Обичам и бабините и мамините зимнини и се надявам скоро да почна да си правя собствени. Всъщност правя – сушени домати и чушки. :-) А, да, и кисело зеле, разбира се. Туршии ям също с голяма наслада. А лютеницата неведнъж ни е спасявала от гладна смърт, когато не ми остава време за готвене. Зелен боб и грах си замразявам от бабините.
    В нашата градинка отглеждаме домати и краставици, и разни подправчици. Мечтая си някой ден да имам по-голяма градина и повече време и сили, за да отглеждаме още повече домашна храна. Вариантът за купуване на храна от (ентусиазирани) местни производители също е хубав. Тази година ядем чудно козе сирене от Влахи, мед и картофи от селото на наш приятел, яйца и мляко от съседите.
    Не обичам да купувам чуждоземски картофи, моркови и прочие неща, които си растат много добре и на местна почва. Не съм силно идеологизирана на тема въглероден отпечатък, ама според мен е просто идиотско да си купува човек картофи от Мароко и Египет. За жалост обаче често е много трудно да се проследи произходът на плодовете и зеленчуците, които се продават по пазарите. Всъщност напоследък пазарите не са това, което би трябвало да бъдат – твърде малко са производителите, които успяват да продават продукцията си. Много от продавачите са просто прекупвачи, които нямат отношение към произхода на нещата, които продават.
    Интересна ми е темата за традиционните сортове плодове и зеленчуци, които постепенно се изгубват. Обичам пазарски сергии, които продават различни сортове ябълки, такива, които си спомням от дърветата на село.
    Нововъведенията като чери домати и рукола ги харесвам и с радост си ги отглеждам и ги ям. Не смятам, че човек трябва непременно да се лишава от всичко, що не е местно – например не мога да живея без цитруси и банани и авокадо. Харесва ми това, че имаме достъп до толкова разнообразни храни.
    Мога да продължавам да пиша, това за мен са много вълнуващи въпроси, но хайде да не се отплесвам. :-)
    Благодаря ти за вдъхновението!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз ти благодаря за отговора!
      Интересно е как купуването на сезонни, локални плодове и зеленчуци може да бъде полезно не само като по-малко вредни емисии, но и като стимулиращо родната икономика, връзката между производителя и потребителя, изобщо връзката между хората. Затова и ако се питат 100 души защо го правят, причините със сигурност ще са много разнообразни.

      Аз щях да говоря и за цитрусите и бананите, но чакам да получа една книга, понеже явно ми харесват цифри. За бананите конкретно са източник на много малко вредни емисии, защото се отглеждат на слънце, няма оранжерии, няма топлене, пътуват на кораби, имат голяма трайност и масово не се опаковат, защото имат собствена опаковка :). Същото се отнася и за цитрусите. Едни малини обаче са друга история, опаковки по 200-300 грама с три ката пластмаса и найлон около тях, отглеждани насила, преторени, бързо се развалят, съответно се транспортират със самолети. Книгата която чакам дава въглеродния отпечатък на почти всичко от нашия живот и показва, че не всичко "екзотично" е вредно за природата. Аз например обичам фурми, та се надявам в книгата да пише нещо за тях, и като прочета евентуалната информация, ще прецена колко точно обичам фурми и дали консумацията им е съвместима с другите ми убеждения.

      В моята градина, наред със старите селски сортове, имам кейл, лилаво броколи, манголд, доста неща, които в България не са толкова повсеместно разпространени. И даже мисля, че българските производители трябва да си обогатят асортимента, просто не са конкурентни с два сорта маруля, когато супермаркета предлага 998247 вида салатни зеленчуци. Не може да се разчита само на емоционалната им стойност като нашенски, все пак обществото се движи, потреблението се променя и май разнообразието все още е вълнуващо, сигурно затова и аз имах примерно бели краставици и жълти дини. А на чери доматите и аз съм огромен фен, особено едни жълти Sungold, уникални са. Мъчно ми е и, че нашенските сортове изчезват за сметка на разни хибриди от къде ли не, и определено ми се иска и аз да отглеждам повече такива, но трябва и да има баланс с "новостите", които са нови само за българския пазар.

      Лека вечер и успешен нов градинарски сезон,
      Гери :)

      Изтриване
  21. Трябва да призная, че и аз често купувам не сезонни зеленчуци, а понякога и плодове ... по много причини ... едната от тях е че ни липсват ( въпреки, че споделям напълно твоето мнение). Аз също не ям месо и менюто ми е доста ограничено! Нямам си зимнина, а и с тези пренасяния в чужбина и да имах е немислимо да помъкна и това :) За щастие например в Германия е пълно с био продукти на изключително достъпни цени и аз се старая да купувам основно такива! В Прага ми е малко по трудно, там био продуктите са по ограничени, но съм изцяло за това да се стимулира местното селско стопанство и производители и да се консумира, тяхната продукция! За България мисля, че там нещата за доста извратени, защото дори посред лято на пазара няма български плодове и зеленчуци или са рядкост, но това е една друга болезнена за мен тема!
    За торбичката и пазара и аз обичам да си нося, даже и кошница, в България е странно, но тук всички така правят, въобще съм възхитена от тази култура особено в Германия и Австрия ( от там са ми повечето впечатления ).
    Много ме радваш да знаеш :) Сърдечни поздрави Гери :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, благодаря ти за коментара!
      С неяденето на месо спестяваш мноооого вредни емисии, понеже точно месото/особено телешкото/ отговаря за най-много такива. Отделно, че е абсурдно в момента повече земя да отива да отглеждане на фураж за животни, отколкото за зеленчуци за хора. Обезлесяването е до голяма степен и заради разчистването на гори, за да може да се отглежда още и още соя.
      Сега чета една много интересна книга How bad are bananas? на Mike Berners-Lee, според мен е много полезна, защото има много неочаквани за мен факти. Наистина трябва правилно да си избираме битките и да има някакъв баланс между лични потребности и грижата за Земята, която пряко се явява грижа и за нас самите :).

      Най-топли поздрави и от мен,
      Гери

      Изтриване
  22. Много хубава тема,не знам защо си се притеснявала да я публикуваш.Аз съм изцяло на твоето мнение (извинявам се че,не успях да прочета повечето коментари),но винаги стои едно НО, с което човек си намира извинение за собствените прегрешения.Никак не обичам израза да изберем от двете злини по-малката,но уви в живота днес това се налага много често.
    Редовно предлагам сезонни плодове и зеленчуци на трапезата ни (но уви и те не винаги са с изяснен произход),но често прибягвам и до купуването на някой оранжерийна краставица,защото децата я предпочитат пред вкусната салата от кореноплодни,която им приготвям.Правя и богата зимнина,суша плодове,домати и чушки,но когато едно дете ти отказва упорито да ги опитва в името да консумира някакъв пресен зеленчук се примирявам с несезонен такъв,но рядко.Гледам да купувам био зеленчуци,което разбира се не ги прави много по-добри от останалите,когато са извън сезона си,но поне е някаква по-добра алтернатива.
    Има и един друг проблем,когато децата влязат в редиците на обикновената детска градина или училище,контрола на храната им става много ограничен - там се предлага доста некачествена храна и добре,че коментираните домати са доста скъпи,поне те не се консумират там :).Пращам нещо приготвено от мен,но често го откривам на дъното на раницата.
    За себе си редовно нося храна от вкъщи,когато съм на работа,но ми отнема много време да я приготвям,особено ако искам да ям нещо свежо и прясно,а не претоплена "манджа" от предния ден.А времето ни е много скъпо - Огромния проблем на нашето съвремие.
    Аз също вървя и гася ненужното осветление и изключвам компютъра си,когато нямам работа на него,но бях прочела ,че едно търсене в google изразходва доста повече енергия от спестената от мен с предишните си действия.Ползвам градския транспорт или вървя пеша,а броя на колите на съседите и колегите ми расте.Някак си всичко е много сложно и противоречиво дори на моменти обезсърчаващо,но разбира се не се отказвам.
    Много често се чудя и дали ако си купя плод местно производство,зимувал в специален хладилник няколко месеца е по-добре от това да си взема нещо препътувало няколкохиляди километра,но обрано скоро.(на последните мисли ме наведе много хубава статия по темата,която четох в GEO).
    Най-много съжелявам,че не живея на село и си нямам собствено стопанство(имам разни посеви на село, но някак от разстояние не ми се получават нещата) и много ме е яд ,че повечето баби на там,които си имаха свои чисти семена ,вече си купуват хибридни и никак не ме разбират като им говоря за принципите на устойчивото развитие в земеделието.
    Но пак казвам,че всеки има избор.Може би се успокоявам ,че с моя съм избрала по-малката злина - едва ли е точно така,но мисля че ще се побъркам ако живея с постоянното угризение,за компромисите,които правя.
    Успокоява ме и мисълта ,че има хора като теб :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за подробния отговор!
      Относно търсенето в гугъл - точно днес четох за него, зависи от енергийната ефикастност на лаптопа, варира от 0.9 до 4.7 грама парникови газове за едно търсене в гугъл. Това бледнее пред енергията, която може да се спести от използването на електрически крушки, песпящи енергия, изгасянето на лампите, когато не е нужно, изключването на ел. уреди от контакта, прането на по-ниска температура...

      Пък за плодовете в хладилници, нямам данни за България, но за Великобритания, през март-април ябълките по хладилниците стават по-вредни от внесените от Нова Зеландия. Е, пак зависи, защото в нашата изба на село едното помещение е правено специално за съхранение на ябълки и си издържат половин година, че и повече, там, без да е изразходвана някаква енергия :).

      И аз моята градина миналата година, особено докато ходех все още на училище, я гледах от разстояние, само с 1 ден в седмицата там, но се получи работата, така че не се отказвай! Пък тази година бия всички по гледане на градина от разстояние, буквално презокеанска :).

      Поздрави,
      Гери

      Изтриване
    2. Първо много е хубаво ,че отделяш време за коментари и после много добре ,че поставяш на проверка информацията,която получаваш :) Това за гугъл го прочетох някъде в Горичка,но не успях да го открия сега ,за да ти пусна линк. Ставаше дума ,не за хабенето на ток отсамия компютър ,а за това че принципа на системата на Google изисква доста голям разход на ток (мощни компютри и тн. които се впрягат на работа при всяко търсене :).Давам го като пояснение и в никой случай ,за да оборя това което казваш.
      И ние слагаме ябълките в избата,но ги изяждаме много бързо и не се задържат дълго там.
      А сега се сетих и как прадядо ми съхраняваше гроздето свежо за дълго време - с набочени картафи на пръчките,увито с хартиена торба и висеше от тавана на село.Тази година ще пробвам и аз ,ако остане :)

      Изтриване
  23. Може ли направо на "ти"? :)
    Здравей,преди месец попаднах на блога ти, прочетох много интересни неща,изпитах искрено вълнение и приятни усещания.Та си реших, че ще стана редовен гост и читател, а защо не и коментиращ.
    Аз ще си позволя да задам някои въпроси, които ти може би не си си задала или пък виждаш от друг ъгъл. Разбира се всичко, което ще напиша е най-добронамерено и с приятелско чувство, освен това много ти се възхищавам за упоритостта да следваш пътя, който смяташ за правилен и за цялата тази атмосфера на любов и хармония, която струи от всички тези истории за доматите и за всичките тези зеленчуци,които отглеждаш с любов от цялото си сърце.
    Всичко, което пишеш е много емоционално, а от собствен опит знам, че не винаги съм прав, оставяйки се на емоцията. Но в края на краищата всичко е въпрос на мнение, а аз се стремя да уважавам различните мнения, дори и понякога изобщо да не съм съгласен.
    И така: защо си мислиш, че само несезонните зеленчуци са продукт на много торене и поливане? Това изобщо не е така, особено в условия на занижен или почти никакъв контрол, както е тук, в България.
    Другото, което забелязвам и в другите мнения е, че някак си масово се хвалят консервираните зеленчуци, компоти и замразени продукти.Все пак консервата си е консерва, дори и най-съвършената, от най-качествени продукти. В процеса на стерилизацията една голяма част от полезните вещества вече ги няма, а да не говорим за страничните ефекти и косвените опасности от процесите, които текат в самата консерва.
    За летните домашни домати напълно съм съгласен и то тези отгледани от семенца от стари сортове, които все още стопаните успяват да поддържат.Неописуемо удоволствие ми е в някоя августовска сутрин да си откъсна хладно узряло доматче,междувременно отърквайки се в стъблата на растенията и вдъхвайки целия този доматен аромат. :)
    Друго, което искам да ти кажа е, че няколко години се занимавах с изпитване на нови сортове растения/и домати също :)/ и имах удоволствието на място да видя как работят колегите в Холандия, Франция, Унгария. Там си има определени насоки, тенденции и нещата стоят на много професионално ниво. Докато в България и това, което го е имало като традиция се срива, така, че не се надявай, че старите сортове ще устоят на конкуренцията. Те просто нямат шанс в реалните условия. Което е жалко, но това е.А колкото до производителите... Ами аз като гледам дори и през лятото 80 процента от зеленчуците са внос и не се чувствам ни най-малко виновен за това, защото и да искам не мога да си намеря българско производство.Да, защо няма български чесън на пазара, ама за това някой трябва да пита министъра примерно, но явно чак такива смелчаци от журналистите нямаше. :)Други механизми има, за да се стимулира българското производство и те го знаят много добре, но просто не им са това приоритетите,колкото и странно и парадоксално да ти звучи.А иначе ние тук можем да си говорим много и много какво ни се иска и какво би трябвало да бъде.Ако имаш интерес, може да продължим разговора и държа да кажа, че не се имам за последна инстанция, просто си споделих мнението.А тайничко си мечтая все пак на лято да си опитам поне едно доматче от онези вкусотии, за които разказваш, че отглеждаш на село. :) Но стига, че ще прозвучи много нахално. А ако все пак би се поинтересувала от някои нов сорт домати или нещо друго, само кажи, може и да измислим нещо,ще бъде интересно какво би се получило при твоите условия.Е, това са само идеи,но кой знае...
    Благодаря за търпението, ако си ме прочела докрая, не държа да съм прав,просто ми възникнаха едни такива въпросчета докато четох/ а има и още/, та реших да споделя, дано да ти е от полза.
    Понеже засега не пиша тук, ще оставя един линк за мястото, където пиша за разни неща. Понякога, за да разбереш някого е достатъчно да погледнеш какво е писал, от какво се е вълнувал примерно.
    Благодаря за вниманието! Поздрави: Галин
    http://shining.blog.bg/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Извинявам се, че чак сега ти отговарям, чета една книга и исках да я дочета, за да е по-компетентен отговорът ми, но реших, че е неучтиво да се бавя толкова :). Първо, благодаря ти за пространния отговор, със сигурност ми е полезен!

      Изобщо не мисля, че само несезонните зеленчуци са преторени, но пък те изяждат много повече енергия в сравнение с летните си събратя. Един килограм летни домати, отглеждани наоткрито, отговарят за от 0.4 до 5кг парникови газове, ниската цифра е за биодомати. Тези извън сезона, в отопляеми оранжерии, могат да достигнат и до 30кг за кило. И всъщност най-вредни за климата са баш БИОдоматите, отглеждани през зимата. Понеже са био, добивът е по-малък, съответно нужното количеството енергия се разпределя между по-малко килограми. Това днес го прочетох и ми беше много интересно, понеже наскоро в няколко кулинарни блога попадам на рецепти за салати с биодомати, "за да са по-малки последствията за планетата", пък то точно обратното. Био чери домати през зимата водят класацията.

      Ако знаеш за официално проучване, сравняващо хранителната стойност и ефектите върху климата на консервирани/замразени зеленчуци срещу свежи, евентуално пълни с химикали, аналози, ще ми е много интересно да го прочета! Изобщо то са толкова много фактори, които трябва да се вземат под внимание - замразените храни, например, изразходват енергия, заради постоянно работещия фризер. Съгласна съм като цяло за консервираните храни с теб, но повечето от тях тъй или иначе масово не се консумират сурови - патладжани, цвекло, червени чушки... И пак ми е интересно сравнение примерно между маринован патладжан от моите консерви срещу купен насред зима от супермаркета. И аз се замислям напоследък как да е по-полезна зимнината ми, компотите ги правя с три лъжици захар на литър буркан /по някои рецепти може да се стигне и до 10!/, а това лято ще пробвам и с кафява нерафинирана захар. Изобщо и аз се уча и почти всеки ден научавам нещо и се възмущавам на себе си как досега съм живяла в заблуда.

      Не мисля, че дори и при желание, не може да се намери българска продукция през лятото, но може би аз не съм обективна, понеже около мен има много хора, които отглеждат такава, пък и почти всичките ми близки имат някаква връзка със село...
      В една от книгите, които имам да чета по устойчиво развитие, прочетох нещо и много се замислих - в хипотетична държава не дават никакви субсидии за земеделие. Кой е виновен, държавата, че не ги дава, или населението, задето не ги е иска? Истината сигурно е някъде посредата и аз признавам, че знам срамно малко за това, което се случва в нашенското земеделие, но промяната не идва само от най-горната инстанция, може и отдолу-нагоре :). Или поне така предпочитам да вярвам, пък аз ако не друго, вярвам в изобилие.

      Баща ми вече ми е сял семена домати за разсад, а аз ще се прибера чак след месец и ще ми е късно да сея, защото късна продукция няма да гледам - няма да има кой да я обере. Но съм заинтригувана от всичко останало, което може да се сее средата на април и да се обере до края на август :).
      Тамън си привърших проекта по биология, отивам "на гости" в твоя блог :).
      Успешна нова седмица,
      Гери

      Изтриване
    2. Благодаря ти за отзивчивия отговор! И за усмивките! :) Ще си го приема като за подарък, днес и без това имах имен ден, който отбелязах в съвсем тесен семеен кръг-жена ми и детето :)Но пък най-изненадващо от Глобул ми пратиха поздравителен смс-ех, какво ли не са готови да направят за клиентите си. :) Всъщност отговора ти много ме зарадва, защото: осъществихме контакт,а това все пак не е много лесно, когато всеки гони своите задачи и времето все не стига/независимо от безкрайните възможности на интернет/,второ, радвам се за това, че си искрена, всъщност че си себе си и освен всичко друго, насочваш нещата по същество и много искаш да намериш отговорите, дори и на неудобните въпроси. Радвам ти се и за вярата. Сигурно и моята е била една такава безрезервна като твоята, когато бях на 20 и бях студент в Пловдив.Е,и сега я има, иначе едва ли щях да пиша блог и да търся съмишленици,сродни души... А, нека да кажа и това, че при следващото ни идване в Пловдив, смятме семейно да посетим сладкарницата за цветя,така и така се заинтригувахме вече-поне от снимките и изобщо от идеята.И тъй като виждам, че се отплесвам, ще кажа и това, че от предишния коментар съкратих почти половината, заради изисквания за незнамсиколко знака. Е, как да ги броя сега? :)Всъщност благодаря ти,наистина,удоволствие е да си говоря със слънчев човек като теб, а по същество за това, което казваш, надявам се да успея утре да кажа нещо.Харесва ми открития начин, по който влизаш в един такъв разговор, който винаги може да прерасне в спор, но какво от това.Ех, вярата, вярата е нужна повече от всякога май.
      Успешна да е и твоята седмица и една такава пролетно усмихната, тук в София поне е така.
      Благодаря ти!
      Галин

      Изтриване
    3. shining-продължение11 март 2013 г. в 23:39

      Тази вечер, докато обикалях отчаяно в кварталния супермаркет от известна верига и търсех да взема нещо сравнително качествено на нормална цена за вечеря, и получих прозрение-видях мащабно картината, както казваш, ви учат в университета.Сетих се за твоята тема и се замислих за всичко това, докато се опитвах да купя нещо, което да не е боклук.И установих, че това е почти невъзможно.Сетих се за тоновете храна, които се изхвърлят ежедневно, за хората, които умират от глад по света ежедневно и други такива неща.Твоите мисли са пълни с вяра, надежда, че всичко в края на краищата ще се оправи,със оптимистичен поглед към бъдещето,с доброта и силно желание да помогнеш, да дадеш частичка от себе си за това,всичко да се случва по-бързо.И сигурно си права.Но гледайки мащабно или поне опитвайки се да погледна отвисоко или отстрани ако щеш на всичко,аз виждам и безкрайните страдания и безкрайната алчност и безкрайното безразсъдство.Струва ми се, че един голям пожар е запален вече и то не от сега и аз за себе си не бих търсил успокоение,ако се опитвам да гася стихията с една чашка примерно.Но може и да не съм прав, защото ти сигурно ще кажеш, че все отнякъде трябва да се започне.Да, сигурно е така.Аз когато харесах добротата, искреността,човечността в твоите разкази и бях привлечен от всичко това и ето на-тук съм и пиша по твоите теми. Така че защо не и за това да е така.Разбирам те всъщност или се опитвам, но някак си не мога да заглуша и вътрешния си глас, който ми нашепва за гладуващите хора.Не,не искам да го обръщам на спор, просто го приеми като мнение.Всъщност сега се върнах и прочетох пак част от твоите мисли.Уважавам това, че нещо кипи вътре в теб и не ти дава мира,докато не намериш отговор, докато не видиш резултат от твоите усилия.Мисля че те разбирам,макар и да мислим може би различно за някои неща.Но сега си давам сметка, че ми е интересно да споделя мнението си с теб и също така ми е интересно да чета разсъжденията ти.Аз твърдо споделям това,че човек се учи докато е жив/стига да има желание/ и за това нямам против да науча нещо и от теб, пък било то и за парниковия ефект или вредните емисии или пък относно отглеждането на доматчетата.:)
      Благодаря ти!
      Извинявам се, но като взема думата и не мога да спра.Разни мисли ми напират и докато не си ги кажа, не ми е спокойно. :)
      Всъщност в един такъв разговор могат да се изтеглят много нишки.Стига да има интерес де.Но както и ти казваш, може и да има някаква полза от цялото това умуване./Ако стана досаден веднага да ми кажеш :) /
      Желая ти един слънчев вторник!
      Галин

      Изтриване
    4. Честит имен ден на много патерици! Аз пък как не се усетих, и майка ми е именичка на този ден, та знаех, пък не свързах нещата, извинявам се :).

      Знаеш ли, тамън последните дни точно за отпадъците съм се зачела и даже съм намислила да пиша на тази тема в някой свободен промеждутък време, поръчала съм си и 2-3 книги на тази тема. В Европа средно 30% от храна се изхвърля, в САЩ 40%. Буквално съм ядосана на тази статистика, по-скоро на хората, заради които е такава. Как да се изхрани нарастващото население е проблем, който получава доста медийно внимание/и заслужено/, даже често той обосновава ГМО-тата, понеже традиционното земеделие не можело да произведе достатъчно. А това изобщо не е така. Та и за мен е ненормално да се изхвърля толкова храна при почти повсеместен глад в някои държави. Но знаеш ли какво си мисля аз, хората хвърлят, защото могат да си позволят да хвърлят. Пък после ще ми разказват, че храната била скъпа. Щом може отварянето на хладилника да се превърне в експедиция тип какво се крие в дъното, щом може останатъците от чиниите да се бутат в кофата за боклук, значи е прекалено евтина. Семейства с ограничени финансови възможности сигурно гледат на всеки залък като безценен, но същите семейства, придобият ли по-солидна материална база, се улисват в излишно консуматорство, превръща се във въпрос на "статут". Същото е не само с храната, но и с всичко останало - дрехи, техника, наистина всичко. Ползващите мобилни телефони във Великобритания /нямам данни за България/ средно на година и половина си купуват нов телефон. Старият, абсолютно работещ и вероятно можещ да бъде такъв още 9-10 години, бива захвърлян. Пак защото могат да си го позволят, пък че за производството на един такъв телефон и добиването на нужните метали и сплави за всичките му части се изразходва огромно количество енергия, замърсява се околната среда и се намаляват драстично земните ресурси - масово не се мисли за това.
      Та съм абсолютно съгласна, че има нещо много, много объркано в цялата картина. Хората имат повече вещи, по-хубави жилища, на хартия се водят в по-добро социално състояние, ама по-щастливи ли са? И какво е това щастие, което се пълни с предмети и свръхконсумация, явно не особено истинско, щом продължава да иска и още, и още. И така се превръща в една самозахранваща система, засилваща се с всеки оборот.
      Съзнавам, че както аз се унасям по земята и градината, други имат такова отношение към модата, обувките, техниката. Но не трябва ли всичко да си има някакви граници - съквартирантката ми едвам си влиза в стаята от дрехи. Постоянно си купува нови. Не искам да съдя, но да знаеш, не ми е направило впечатление да е от онези хора, за които просто си казваш "Е, това е щастлив човек!". Не, че се е депресирала, нито е лош човек, съвсем нормален, но за мен поведението й е безотговорно и лекомислено.
      Покрай разни еко и био движения все се пропагандира отказването, внушава се, че за да опазим природата и планетата, трябва да се лишаваме. А всъщност значителен напредък ще се постигне дори само ако хората ползваха и купуваха толкова, от колкото имат нужда.
      И пак, всеки е различен, с различни страсти, ако дрехите, например, са голямата ти страст, за мен следва да избереш друг аспект от живота си, където да попромениш нещо към по-добро не само за теб, но и за Земята, един вид да компенсираш.

      Изтриване
    5. И втора част:
      Като прочетох аналогията ти за пожара веднага се сетих за част от един документален филм, който гледах преди няколко месеца. Аз бях писала за това и в блога, не знам дали си го чел, но много ми хареса и ще го кажа и тук отново:
      "В гората пламнал пожар. Пламъците бързо поглъщали дърветата и храстите, а животните се събрали на едно място в тиха паника и гледали отчаяно в лицето на бурната стихия. Слонове, маймуни, зайци, бухали /явно е много универсална гора :)/, всички започнали да се вайкат и да оплакват жестоката си съдба. Малкото колибри бързо полетяло към близкото езеро и взело с тънкия си клюн една единствена капчица вода. Долетяло над гората и пуснало своята капка вода над огъня. Върнало се отново до езерото, взело още една и така отново и отново. Слонът, който със своя хобот може да пренесе много повече вода, попитал колибрито защо извършва толкова безсмислено действие и му казал, че нищо няма да промени. Колибрито за миг спряло трескавото си прелитане от езерото до гората и обратно, за да отвърне: "Да, знам, че няма да изгася пожара, но аз давам най-доброто от себе си, а ти?"

      Та така, всеки колкото може. За мен е важно разграничение - всеки, колкото може, а не колкото му се иска да може. При един неуспешен опит за разговор със сестра ми тя ме скастри с: "Стига вече, аз помагам на природата колкото мога и толкова искам да мога."
      Пък към истинската храна хората рано или късно ще се върнат, кой заради разни морални съображение, друг ще е принуден заради собственото си здраве. Та подкрепянето на нашите производители, купуването на сезонни плодове, е само малка част от изграждането на по-осъзнати и рационални действия, но всъщност дори и статистически не е за пренебрегване - между 20 и 30% от въглеродния отпечатък на човек е заради храненето. Средно летенето със самолет е 7-10%, а там се отделят мнооого сериозни количества парникови газове, при това като са толкова нависоко, имат по-силно действие, последно беше прието да се умножават по 1.9, за да се добие по-реална представа. И на фона на това, храната все пак отговаря за 2-3 пъти, какво излиза, средностатистическия човек може да не лети толкова често, ама вместо него, храната му е редовен пътник.
      Аз наистина мисля, че трябва да се говори на тези теми, та за мен определено има полза!
      И от мен слънчеви поздрави, нищо че тук вали сняг и вилнее вятър,
      Гери

      Изтриване
    6. Като разказваш тази история за пожара и животните, ме накара да се замисля за това, което казах и сега си давам сметка, че-да, не бих се успокоил, ако гася с чащка, но това не значи, че няма да го направя.Удивлявам се как едни хубави и искрени мисли срещат едни други такива мисли и от това пък изникват нови хубави,добри и красиви мисли.Но така е,да не съм го преживял, да си мълча, ама като виждам как ми се случва... :)
      Приемаш ли едно голяяямо благодаря-за поздравите и за всичко това, което казваш и което-признавам ми е много интересно?Благодаря ти!Наистина.
      Значи тази тема за вещите,материализма и духовните неща, ми е много интересна и с голямо удоволствие бих я продължил.Някой ден, ако имаме повече време и чуеш някои неща от моята история,може би ще разбереш какво точно искам да кажа.
      Но като каза за животните и пожара- ето една притча, която споделих преди година тук:
      http://shining.blog.bg/muzika/2012/02/15/shine-on-you-crazy-diamond.901693

      Притча за момчето и морските звезди

      Един човек се разхождал по брега на морето.
      Забелязал малко момче, което вдигало някакви неща
      от пясъка и ги хвърляло във водата. Човекът приближил и видял, че момчето взема от пясъка морски звезди.
      Те били навсякъде около него. Изглеждало като че ли на пясъка има милиони морски звезди, брегът буквално бил осеян с тях в протежение на много километри.
      -Защо хвърляш тези морски звезди във водата? - попитал човекът, когато дошъл по-близо.
      -Ако останат на брега до утре сутринта, когато започне отлива, те ще умрат - отговорило момчето,
      без да прекъсва заниманието си.
      - Но това е просто глупаво! - извикал човекът. - Огледай се! Тук има милиони морски звезди,
      брегът навсякъде е осеян с тях.С твоите усилия
      нищо няма да промениш!
      Момчето вдигнало поредната морска звезда,
      замислило се за миг, хвърлило я в морето и отговорило:
      - Не, с моите усилия ще направя много... За тази звезда.

      Може да я знаеш.Сигурен съм,че ще ти хареса. :)
      И пак за животните -един мой опит за превод на една песен.Не ми е кой знае колко добър английския,извинявам се за това,но пък те поздравявам с песента-мисля, че е една добра метафора за добрата стара планета Земя
      http://shining.blog.bg/muzika/2012/04/28/djungla-ilektrik-lait-orkestra-oshte-edna-pesen-na-35.947047

      Много ми допадна нишката на разсъжденията ти.
      Към истинската храна и не само към нея, ами и към истинските стойности и ценности ще се върне всеки, който е усетил,че в това е смисъла и в тази връзка,не бих казал, че съм дъновист, но в учението на Петър Дънов намирам много неща за себе си-цитирам го, защото е българин и то известен по целия свят.А иначе духовни учители има много.Миналия август преживях нещо много чудно-на Рилските езера-посрещането на слънчевата нова година от последователите на Дънов-ето тук снимки-извинявай,ако звучи нескромно,просто виждам връзката с всичко това, за което говорим.
      http://shining.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/08/21/19-avgust-2012g-rilskite-ezera-panevritmiia-greinali-lica-i-.990449
      Не знам дали не се отплеснахме от първоначалната ти тема тук, но всъщност ми е приятно това задълбаване в същността на нещата.А и с теб се получава някак си. :)
      Наслаждавай се на снега! А да знаеш как са се разпяли тук птичките-разкош. :)
      Благодаря ти за отделените минутки!
      Галин

      Изтриване
  24. ЛЮБИМКА СИ МИ ! Хората могат много да научат от теб. Продължавай в същия дух . Обществото бавно се събужда,но сигурно ,заради такива будни душици като теб. Споделяй знанието си -имаме нужда от него! :)

    ОтговорИзтриване
  25. Здравей, симпатяго :)Ето и от мен малко инфо за статистиката - не взимам никога домати през зимата, както и краставици и прочие несезонни плодове, не стига че нямат вкус,ами и са тройно по-скъпи...

    ОтговорИзтриване
  26. Здрасти, Гери! И не, не купувам несезонни зеленчуци от много, много отдавна - никакви домати, краставици, тиквички и т.н. през зимата. Най-редовно, обаче купувам моркови, чушки и магданоз (-: Откъм плодове - зимата си купувам най-често банани и понякога ябълки, но ягоди - тях си ги ям определено само лятото. За консервираните храни - ами най-често хапваната консерва вкъщи е лютеницата, след това киселите краставички и накрая червени чушки от буркан...А като цяло относно използването на сезонни продукти - опитвам се доколкото мога...Преди известно време гледах няколко много интересни филма за Япония, но не за големите градове, а за дълбоката провинция, където животът няма нищо общо с нашите представи за тази страна и общо взето е доста труден...Та семействата, на които гостуваше филмовия екип почти постоянно изтъкваха това - готви се с каквото има зимата или през съответния сезон...Може би затова и не видях нито един затлъстял във филма, а пък хора на по 60-70 години изглеждаха като 40-годишни.
    А платнената торбичка от доста време ми е в чантата. Не че не използвам найлонови, но когато си ходя на пазар и до магазина си слагам нещата в нея.
    И накрая само да добавя, защото иначе темата ще е много, много дълга, аз лично смятам, че е срамота, ама голяма срамота при тези природни дадености тук да се внасят домати, чесън и не знам какво още от другаде...Но това опира до държавна политика, разни там европейски съюзи и други подобни ограничения, както и на липсата на каквото и да е плануване у нас за дълготрайно и смислено развитие във всяка една сфера за момента...
    Много ми хареса публикацията ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за отговора! Банани можеш да купуваш с чиста съвест, за едно кило банани се отделят само 480гр. вредни емисии, което е дори по-малко от някои локални плодове и зеленчуци. Затова според мен трябва повече да се говори за тези неща, за да се насочат усилията на хората в правилната посока. Всеки трябва сам да си избере "битката", областите, където може да промени нещо. Вчера например си говорих с момиче от моята специалност, която редовно си купува ягоди сега, но каза, че ще пести вредни емисии от други аспекти в живота си, понеже не можела без ягодите. И без череши не можела зимата, ама тука била толкова гадни, че ги отказала. Та на мен храната ми е близка, затова акцентирам върху нея, но например ефектът на цяла година сезонно хранене почти се неутрализира от ползването на супер неекономични електрически крушки.

      Миналата седмица си говорих с тукашен фермер, разказваше ми колко им е кът земята, колко малка част от Шотландия била подходяща за земеделие и съответно тази която е, е безбожно скъпа. В моето село се продават 3-4 декара за по няколко хиляди лева, че и по-малко. То цяла къща с декар-два двор е десетина хиляди. И на мен също ми е мъчно като гледам запустелите земи, като знам, че измежду тях има и няколко декара на моята рода... Но някога!

      Приятна неделя и успешна нова седмица,
      Гери

      Изтриване
  27. Само ще кажа едно браво! Трудно е в днешно време да срещнеш хора като теб, ценители на истинската храна, онази, която е отгледана на село с двете ръце, озарявана от хубавото българско слънце. Аз съм на 100% зад твоите идеи и разбирания. И на мен ми се плаче като гледам как захвърляме най-голямото си богатство - земята ни. Израстнала съм с това и знам какво е.
    Че нека се отбележа по въпросите! Аз консумирам само сезонни плодове и зеленчуци. Имаме си градина, в която се отглеждат най-вече ДОМАТИ, краставици, пипер, лук, череши, ябълки, круши и т.н.... ехе почти всичко. Не се сещам кога за последно си купувах тези неща. А това, което остане от тях отива за консервиране и така изкарвам зимата. Аз понеже съм националистка, като трябва да си купувам нещо от пазара първо питам дали е българско! Хубавото е, че това българско веднага се набива на очи, едни кривички краставички, едни грозни домати, но вкуса - несравним.
    Имам още толкова да пиша, но ... Още веднъж поздравления за гражданската позиция :)
    Поздрави Ивелина

    ОтговорИзтриване
  28. Просото страхотна публикация както винаги. Следя от много отдавна блога и ето повод да се включа.
    По темата. Не купувам домати и краставици през зимата. Не купувам и пилешко ( не е в темата, но... да си кажа). Предпочитам да консумирам еднообразна храна, но направена с продукти, които не са пълни с отрова.
    Открих един млечен пункт близо до вкъщи. В него продават домашно краве мляко, кисело краве мляко и няколко вида месо. Доволна съм! През зимата няма нормални зеленчуци. Всички имат еднаква миризма и ако затворя очите няма да разбера какво точно пробвам. Затова това лято си направих малко зимнина.
    Обожавам да готвя. Искам да имам градина.....като твоята!Обожавам и всичко домашно.
    И ще се радвам, ако има възможност да опитам от доматите ти някой ден! А ако и съвети получа как да гледам вкъщи ще съм най-щастливия човек на света.
    Ами това е от мен. Малко хаотично и с грешки, но истинско и от душата.
    Страхотен човек си ти, Гери!
    От мен е това,
    Биби

    ОтговорИзтриване
  29. Чудесна статия! Нашето семейство от 10 години се старае да поддържа здравословно и вкусно хранене, на базата на български продукти, а по възможност и домашни ,от близки наши приятели. Ядем сезонни плодове и зеленчуци, домашни кокошки, прясно мляко почти не консумираме /само по малко в кафето сутрин/, но кисело-да и се стараем да е "истинско". Найлонови торбички не ползваме / с много малки изключения/ защото си носим платнени. Ползваме енергоспестяващи крушки за осветлението в къщи и се старая да чистя с биоразградими препарати. Купуваме си български обувки и дрехи /колкото е възможно от тази китайска инвазия/ и т.н..Това е нашият малък принос за оцеляването на Планетата и подпомагането на българското производство.Поздрави на всички, които мислят и действат по този начин като Гери.Миглена

    ОтговорИзтриване
  30. Аз купувам (и основно аз у нас консумирам) несезонни плодове и зеленчуци (и нетипични за нашите географски ширини) по много причини. Преди няколко години започнах да обръщам внимание на това, което ям, с отдалечаването ми от родния град и село, просто ми се наложи да се замислям и за зимнината и за "летнината", която вече трябва нацяло да купувам. И съм си поставяла за цел да карам зимата само на (нашенски, къде нашенски, къде не) сезонни зеленчуци, традиционни храни, защото диетата ми ( разб. храненето ми)се състои предимно от зеленчуци и млечни продукти, ям месо, но рядко и не го обичам страстно. Някъде към края на януари вече изпитвам неистово желание да хрупна нещо зелено, па ако ще да е направено от бетон. И по тази причина, у нас влетяват и черита, и руколи, и айсберг, и краставици. Като видя цвета им, дори и да знам, че са пълни с вредни химикали, не мога да не посегна към тях. Стандарт не доказвам, но познавам хора, за които е въпрос на чест да си посрещнат гостите на шопска салата през зимата, ако и да имат прекрасна домашна зимнина.
    Не са ми вкусни гумените домати, но да си призная и зелето е едно никакво такова... също толкова невкусно. Ами морковите, масово се продават едни дървени трупчета наместо моркови, сухи, нямат никакъв вкус и аромат, като ги мина през сокоизтисквачката, пулпът им е сух като трици (и то не защото уредът ми е много добър :)). Ужасон.
    От 1-2 години си правим консерви (последно бяха и с домашни пиперки даже) - печени чушки, доматен сок, лютеница и трушия, ама понеже са много вкусни, много бързо свършват. И после пак от магазина.
    Много ми се иска, дори и на по-висока цена, но реална, за гражданята да стане по-лесно и достъпно да се снабдяват с по-качествена храна (прясна и консервирана) от производител и под контрол. Мисля, че и на много малки производители би им харесало. Сега всеки се спасява както може, малко на принципа на "натуралната размяна" и аз познавам един дето прави еди кво си и т.н. Който не познава никого, трябва да яде битова химия.
    В интерес на истината, снабдявам се с летни домати от една жена, позната на познати; С чесън (и то на плитка!!!) от Долни Раковец - прочут с чесновата си традиция, с домашни суджуци от една жена по великотърновския край, с хляб от една малка тип селска фурна в краен софийски селски квартал и така...
    Найлонови торбички... прегрешавам най-вече с тези, в които трябва да си претеглиш нещо, иначе никакви и то от години, преди да стане така популярно. Редовно си влача вечерния пазар (кисели млека, яйца и под.) на ръце и отчасти в дамската чанта. И кошница съм нарамвала, но не издържам на погледите... все едно нося оръжие за масово поразяване.
    Обаче тези неща за мен са естествено поведение, дори не се замислям какво спестявам или подобрявам около себе си, за мен просто така трябва и толкова. Стана дълго, а исках да е кратко.

    Поздрави Гери, прекрасна си, и ти, и каузата ти, и блогът ти, а за градината направо нямам думи! :)

    ОтговорИзтриване
  31. Здравей,

    Аз също съм един доста зарибен по еко теми човек и все повече се интересувам. Също като теб почнах да си отглеждам зеленчуци наскоро и съм абсолютен привърженик на почти всичко, което казваш . Има само едно нещо (заради това казах 'почти'), за което не съм съгласен с теб - глобалното затопляне. И аз бях яростен защитник на идеята всичко да се прави с възможно най-мaлко емисии, но това с течение на времето ми се видя съмнително. Знаеш ли за Климатгейт (Climatgate) ? Все повече везната ми накланя в другата посока, която е, че дори да има такова затопляне, то не е причинено от човека, а просто една много добре измислена схема да се вземат едни огромни суми пари от това от една шепа хора. Примерно въглеродните емисии, които карат държавите да плащат и са прекрасно обяснени тук - http://vbox7.com/play:7b9e986a&ef=1

    Toва също е интересно - http://www.otizvora.com/2011/06/3017/

    Попаднах и на доста други, доста от които бяха разобличаване на учени, които фалшифицират данни, просто трябва да се порови.

    Провери за какво става въпрос. Ще ми е интересно какво мислиш :)

    Поздрави,

    Боян

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей,

      Цял семестър се занимавам с глобалното затопляне и по трите курса, които карам сега, всеки разглежда проблема от различен ъгъл и четох много по въпроса. Сега, зависи и какво се чете - аз чета научни статии от т.н. peer-reviewed journals. Ето тук има лекция на един моите професори Critical Thinking on Climate Change: separating skepticism from denial: https://www.youtube.com/watch?v=gh9kDCuPuU8
      На мен лично ми беше много интересна, но този лектор определено има стил, който не се харесва на всички. Бях и на три лекции при различни професори за въпросните имейли, от които медиите се хранят, мисля, че фалшифициране е много сериозно обвинение и медиите тенденциозно преиначават нещата, без изобщо да знаят за какво се говори. Клипчето във vbox от чужбина не мога да го гледам, но прочетох статията и мен лично ме ядосват подобни твърдения. Не просто защото аз съм на противоположното мнение, ами защото не представят всички факти, ами се подбират няколко, към които се подхожда с различна степен на критичност. Прегледах я и в оригинал и дори при превода има леко нюансиране, което променя внушението.
      Във вторник имам презентация по проект, оценяващ доколко хората се връзват на статии като гореспоменатата - не става въпрос за конкретна позиция, а за това, че хората се задоволяват с тях, успокояват се, а не търсят научна информация директно от източника. Понеже докато мине през 3-4 репортера, вече няма нищо общо с оригинала.
      Например ето тази част от статията: "Приемливи кандидати са спонтанните изменения на сложни течения в океаните и атмосферата – вероятно под влияние на континенталните плочи; вулканите, вариациите на земните орбитални параметри (елипсовидност, ос на въртене, и т.н.), сблъсъци с комети и астероиди, промени в активността на Слънцето (не само забележимото излъчване, но и количеството ултравиолетова светлина, както и слънчевият вятър с магнитното си поле), вариации при космическите лъчи (водещи до променливост в облачността), и други причини." Всичките тези фактори са отхвърлени от 97% от всички учени като неосновни за промяната на климата. Но пък формулировката на думите е много хитра - "сложни" течения - епитетът отказва читателя да се заинтересува повече, понеже е сложно, нали учените са го разбрали, не му трябва на него да се занимава, все пак не е той, като представител на човешката раса, виновен, а някакви сложни течения, които най-малко от него зависят. Земните орбитални параметри пък оказват влияние на хииииляди години и поне досега до толкова бърза промяна не са водели. Слънчевата активност пък последните години намалява, за сметка на температурата, която расте.
      Ето този сайт http://www.skepticalscience.com/ е много интересен, понеже представя и двете гледни точки една до друга :).

      Изтриване
    2. А на ровенето съм върл фен, но трябва да се внимава къде се рови човек, аз съм по-склонна да вярвам на мнения на учени от директни източници. Но колкото и да мисля, че за промяната в климата трябва да се говори повече, смятам, че сега се подценява приспособимостта на човека. Като споря с баща ми на тази тема и спомена нещо за нивото на моретата и океаните, баща ми казва: "Да му мислят тези от Варна." /ние сме от Пловдив/ И ако се приложи този принцип на глобално ниво, е прав, понеже ще има държави, които ще са засегнати и такива, за които дори може да е добре, поне в предвидимо бъдеще. Скандинавските държави, например, ще просперират още повече. Други няма да извадят този късмет /според сегашните прогнози/, но пък ще е ефективна регулацията на бума на населението, колкото и грубо да звучи.
      Както е възможно някой да плаща на учени да тръбят за промяната на климата, за да се поддържа примерно този принцип на "Замърсителят плаща", също толкова възможно е и на други хора да се плаща от тези, на които им се налага да търпят тези финансови разходи, за да опровергават първите. Мен ме е яд, че промяната на климата се обръща на политика, без да се слуша науката.
      Не мисля, че трябва се ланшират крайни твърдения, а да се представят безпристрастно всички доказателства. Та така, от това, което аз съм прочела досега, съм стигнала до тези изводи, но не изключвам и други варианти и стига да са ми обяснени с истински факти, бих била склонна да ги взема под внимание. Следващите две седмици имам лекции само за промяната на климата, та след тях ще имам по-добър поглед върху нещата.
      На мен също ми е интересно да чувам чужди мнения, понеже вярвам, че винаги има какво да се научи и са полезни и за двете страни, затова ми е любопитно според теб на какво се дължи затоплянето :)?

      Поздрави и от мен и успешен нов градинарски сезон :),
      Гери

      Изтриване
  32. Много красиви снимки, благодаря че споделяте с нас толкова важни неща ,които ни карат да се замислим малко повече над това какво точно слагаме в нашият организъм.Съгласна съм, че с мисленето защо сега да не действаме, като може и утре е напълно глупаво и по този начин никога няма да се развием като някои други страни, макар че имаме доста голям потенциал и може би именно това че сами се проваляме е толкова тъжно като реалност в живота ни.Снимката с домата е показателна.Вместо сами да си насадим и да хапваме сладки и сочни домати, ние внасяме от другите страни,които са пълни с всякакви химикали само и само да изглеждат добре и да издържат повече дни.

    ОтговорИзтриване
  33. Авосет, хващам се за високите цени на биопроизводството в България. Ще се опитам да се обоснова колко е неправилно поведението на биопроизводителите. Смятам, че очаквано по-ниския добив от единица площ им се компенсира от възможността за съвместно отглеждане на няколко растителни вида, тоест в крайна сметка се получава съизмерим добив. Доматите например, между тях спокойно се отглежда джоджен, щир (да го кръстим амарант, че е по-вървежно и да го ползваме както за баница със зелено, така и семената като цъфне), тученица (портулака или пурслан, че е по-модерно, и да я ползваме за сух и обикновен таратор, смесена салата с краставици и пилешко на лентички със соев сос). Това само за доматите, а тиквичките, например може да се консумира не само цветът от тиквичките, а и листата в зеленчукови супи (власинките си изчезват след сваряване). Изобщо не изчерпвам възможностите, само малък пример давам на ползите, които получават биопроизводителите от биопроизводството. Може би някога, когато се пенсионирам ще се занимая реално с биопроизводство на реални цени. Засега ми е още рано, но поне мога да "шумя" по въпроса. Надявам се и ти един ден, когато станеш лектор.
    Поздрави
    Amica1 (надявам се, че ме помниш от Био зеленчукова градина)

    ОтговорИзтриване